Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Persbericht Min van OCW

N.a.v. oordeel Commissie Gelijke Behandeling over salarissen van leraren in het voortgezet onderwijs die na 1985 in dienst gekomen zijn

Overleg met sociale partners over inschaling en kortere carrièrelijnen

Het Kabinet volgt het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling op het punt van de individuele toetsing bij de inschaling aan het begin van het dienstverband en de doorwerking daarvan tijdens de onderwijsloopbaan. De juridische analyse van de Commissie op het punt van de HOS-garanties onderschrijft het Kabinet niet. Minister Hermans heeft de Tweede Kamer vandaag gemeld dat hij in overleg met de sociale partners zal bekijken hoe een en ander uitgewerkt kan worden binnen de voorstellen van de commissie-Van Rijn. In het kader van de Voorjaarsnota is hiervoor extra geld beschikbaar. De nieuwe afspraken zullen niet alleen voor het voortgezet onderwijs gelden maar ook voor het primair onderwijs, het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. Minister Hermans wil daarmee ook de beloning van jongere leraren verbeteren. Hij vindt het carrièreperspectief van jongere leraren te beperkt door de lange carrièrepatronen en de geringe mogelijkheden voor belonings- en functiedifferentiatie. Samen met de sociale partners wil hij daar verbetering in brengen.

In januari van dit jaar oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat de minister van OCenW vanuit zijn medeverantwoordelijkheid voor de salarisvoorschriften in het voortgezet onderwijs een verboden indirect onderscheid naar geslacht maakt. Onbetaalde werkervaring wordt bij (her)indiensttreding onvoldoende gewaardeerd en de salarisschalen zijn zo lang dat de beloningsachterstand die daardoor ontstaat nauwelijks kan worden ingelopen. Voor de in 1985 gegeven HOS-garanties oordeelde de Commissie dat er sprake zou zijn van indirect onderscheid op grond van geslacht, nu er aanzienlijk meer mannen dan vrouwen profijt blijken te hebben van deze garanties.

HOS staat voor Herziening Onderwijs Salarisstructuur. In 1985 werd het oude salarissysteem dat nog was gebaseerd op leeftijd en aktebezit vervangen door een systeem op basis van functie en ervaring. Hierover was een akkoord gesloten met de sociale partners. Grof gesteld betekende de HOS voor de meeste leraren een verlaging van het startsalaris. Sommige leraren gingen er wat hun maximumsalaris betreft op vooruit, anderen op achteruit. Zittende leraren kregen de garantie dat zij uitzicht hielden op het salaris dat zij over 15 jaar onder het oude systeem gehad zouden hebben. Vanaf de jaren negentig zijn er verschillende maatregelen genomen om juist de salarispositie van beginnende leraren te verbeteren.