STICHTING PROMOTIE DEN HAAG

Kunstenaars 'Boulevard des Sculptures' bekend

Den Haag, 5 april 2001

Glas en beeldhouwkunst op hoog niveau in Kijkduin Deelnemende kunstenaars 'Boulevard des Sculptures' bekend

Van 17 mei tot en met 4 juni a.s. wordt in de badplaats Kijkduin bij Den Haag de bijzondere expositie 'Boulevard des Sculptures' georganiseerd. Naast bronzen en stenen beelden is er ook een groot aantal glassculpturen (twee-derde van de expositie) te bewonderen wat uniek genoemd mag worden in Nederland. Vijfentwintig nationale en internationale kunstenaars tonen hun werk op de boulevard aan zee en een gedeelte van het Deltaplein.

Het initiatief voor deze tentoonstelling werd genomen door de Stichting Beach Resort Kijkduin. In samenwerking met de twee gerenommeerde Haagse galeries 'Etienne & Van den Doel-Expressive Glas Art' en 'De Twee Pauwen' is een bijzondere collectie tot stand gekomen.

Bronzen en stenen beelden zijn te zien van o.a. Fons Bemelmans (Nederland), die zichzelf telkens weer vernieuwt, maar er toch in slaagt telkens zijn sculpturen een grote trefzekerheid te laten uitstralen. Andere kunstenaars die met brons en steen hebben gewerkt zijn Henri Lannoye (België) en Mauro Corda (Frankrijk), die met onder meer de bronzen beelden 'Racer' en 'Numero 999' te bewonderen zijn. Leuk detail is dat de in Den Haag geboren en sinds zijn 10e jaar in Australië wonende Hans Arkeveld ook beelden in Kijkduin exposeert.

De glassculpturen zijn van de hand van o.m. Vladim¡r Zbyòovsky (Slowakije), wiens objecten vrijwel allemaal een granieten of natuurstenen basis hebben waarop een object van optisch glas rust, en Vaclav Cigler (Tjechië), die massieve stukken 'transformeert' tot boeiende, abstracte, optische systemen. Nederland wordt vertegenwoordigd door onder meer Bert van der Loo (krachtige en energieke beelden uit glas en steen) en Bert Frijns (meer dan één meter hoge glazen vazen, gevuld met water).

De bijzondere locatie aan zee geeft een geheel eigen karakter aan de expositie. De vijftig sculpturen worden 's avonds verlicht, zodat de objecten dag en nacht bezocht kunnen worden. Tijdens de expositie is een catalogus beschikbaar.

De inrichting van 'Boulevard des Sculptures' wordt verzorgd door tuinarchitect Koen Bos, die creatief en deskundig inspeelt op de Kijkduinse elementen zee, licht, lucht en ruimte.

'Boulevard des Sculptures' is zeer toegankelijk en bedoeld voor een breed publiek. Met deze expositie wordt aangesloten bij het imago van Den Haag als beeldenstad met zijn talrijke beelden in openbare ruimten, het befaamde museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de jaarlijkse expositie 'Den Haag Sculptuur' op het Lange Voorhout.

Boulevard des Sculptures wordt mede mogelijk gemaakt door: ACHMEA VASTGOED BANK (hoofdsponsor) en CASEMA, alsmede door Haagsche Courant, Metterwoon Vastgoed B.V., Gemeente Den Haag, Kamer van Koophandel Haaglanden, VSB Fonds Den Haag e.o., Koen Bos Tuinen en Casema Cultuurfonds. Verder sponsoren Eijgendaal & Van Romondt, Rako Evenementenvoorzieningen B.V., Stichting Herinneringsfonds Vincent van Gogh, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Prins Bernhard Cultuurfonds Den Haag.