Stichting Bouw Research

Nieuwe SBR-publicatie over zwevende dekvloeren
Rotterdam, 17 mei 2001

In het Nederlandse interieur is het gebruik van harde vloerbedekkingen een trend: steeds meer worden vloeren afgewerkt met hout, parket, natuurstenen of keramische tegels, vaak in combinatie met vloerverwarming. Ook bij woningbouw en -renovatie wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van dit type afwerkvloeren, met name om de geluidshinder te beperken. SBR (Stichting Bouwresearch) heeft de actuele kennis hieromtrent gebundeld in de nieuwe publicatie Zwevende dekvloeren op thermische of akoestische isolatie ontwikkeld. Deze publicatie vervangt de SBR-uitgaven Met cementgebonden dekvloeren B22-1 en B22-2.

Complexe constructie
Een zwevende dekvloer voldoet vaak niet aan de verwachtingen door verkeerde materiaalkeuzen of onvakkundige uitvoering. De complexe constructie is hier debet aan.
Zowel bij ontwerp als bij toepassing van een zwevende dekvloer is specialistische kennis uit verschillende disciplines van de bouw noodzakelijk. Er zijn echter niet veel deskundigen die het geheel van constructieve, akoestische en werktuigbouwkundige aspecten kunnen overzien.

Betere communicatie
De nieuwe publicatie Zwevende dekvloeren van SBR is daarom een praktische handleiding voor alle betrokken partijen in de bouw. Het vergemakkelijkt de onderlinge communicatie over ontwerp en uitvoering van de vloer.
Er worden twee typen vloeren behandeld: akoestisch isolerende dekvloeren en thermisch isolerende dekvloeren. Van deze twee typen komen onderwerpen aan de orde als algemene principes; keuze van de meest geschikte opbouw; dikte en sterkte; materiaalkeuze en uitvoering.

Toekomstig onderzoek
Een deskundig en breed samengesteld panel van specialisten heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze publicatie. De kennisvorming rondom zwevende dekvloeren is echter nog volop in ontwikkeling. Alle bestaande kennis is in deze SBR-publicatie gebundeld, maar onderzoek naar bepaalde aspecten zal een vervolg krijgen.