Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Nieuwe Spoorboekje en Reisplanner vanaf zaterdag te koop 17 mei 2001
Op zondag 10 juni gaat in Nederland de nieuwe dienstregeling in. Deze dienstregeling is geldig tot 15 december 2002, een half jaar langer dan gebruikelijk. De reden hiervoor is dat de Europese spoorwegmaatschappijen met elkaar hebben afgesproken voortaan de dienstregeling te wijzigen in de winter in plaats van aan het begin van de zomer. De dienstregeling kent ook dit jaar geen spectaculaire uitbreidingen. Wel zijn er op veel trajecten wijzigingen in de vertrek- en aankomsttijden. Vanaf 19 mei zijn het nieuwe Spoorboekje, Reisplanner en de Planner Plus te koop.

De belangrijkste wijzigingen:


· Tussen Amsterdam Centraal Maastricht v.v. rijdt s avonds een latere Intercity, zodat een uur later dan tot nu toe rechtstreeks naar en van het Zuiden gereisd kan worden.


· De stoptrein Den Haag Centraal Gouda Goverwelle v.v. is ongeveer een kwartier opgeschoven. Hierdoor ontstaat een betere verdeling van de treinen tussen Gouda en Den Haag Centraal en een kortere reistijd van de Intercity
Den Haag Centraal Utrecht Centraal v.v.


· De stoptrein Rotterdam Centraal Woerden v.v. rijdt éénmaal per uur door naar Utrecht Centraal (s avonds tweemaal per uur).


· Wegens omvangrijke werkzaamheden voor verdubbeling van de lijn Amsterdam Utrecht rijden de laatste Intercitytreinen via een andere route en stoppen niet in Amsterdam Amstel en Duivendrecht. In het weekend vervangt een busdienst in beide richtingen de laatste stopdienst. Deze vervangende busdienst stopt niet op alle stations.


· Door wegwerkzaamheden aan de snelweg A10 West rijden in de zomer 2001 tijdens de ochtend- en avondspits diverse Intercity- en Sneltreinen rond Amsterdam met extra capaciteit. In de ochtendspits rijden dan twee extra sneltreinen Hoorn Kersenboogerd Amsterdam Centraal en in de avondspits in omgekeerde richting.


· De stoptrein Zutphen Arnhem Ede-Wageningen Utrecht, rijdt in de spits alleen tussen Arnhem en Utrecht buiten de spits alleen tussen Arnhem Ede-Wageningen. De stoptrein Zutphen Arnhem rijdt elk halfuur door naar Nijmegen en stopt ingaande juni 2002 ook in Nijmegen Waalsprong.


· Op de lijn Arnhem Doetinchem (Winterswijk) rijden vanaf 10 juni 2001 doorgaande treinen van Syntus.

Internationaal


· De meeste ICE International-treinen naar/van Köln Hbf stoppen in Duivendrecht voor een snelle overstap naar en van Schiphol.