PB 01- 37
Nijmegen, 10 mei 2001

78e verjaardag KU Nijmegen feestelijk gevierd op donderdag 17 mei

SPINOZAWINNARES ANNE CUTLER SPREEKT OVER BABY'S EN SPRAAKPERCEPTIE

Als baby leggen we de basis voor spraakperceptie. We doen dat kennelijk zo goed, dat het toen ontwikkelde gevoel voor de fonetische eigenschappen en spraakpatronen in onze moedertaal, ons in de weg zit wanneer we als volwassene moeten luisteren naar een vreemde taal. De opgebouwde continue spraakcontext van woorden uit onze moedertaal is niet uit te schakelen wanneer we naar een vreemde taal luisteren. Woorden uit de moedertaal concurreren altijd mee en dat maakt luisteren naar andermans taal moeilijk. Deze bewering onderbouwt prof. dr. Anne Cutler in de rede die ze uitspreekt bij de 78e Dies Natalis van de Katholieke Universiteit Nijmegen, op donderdag 17 mei. Prof. Cutler, taalpsychologe en winnares van de Spinozaprijs 1999, doet onderzoek naar de herkenning van continue spraak: hoe onderscheid je afzonderlijke woorden in een zin als je luistert naar gesproken taal? Cutler en haar medewerkers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de spraakperceptie van baby's.
De diesrede maakt deel uit van de academische zitting van 15.00 - 17.00 uur in de Aula van de universiteit, Comeniuslaan 2, waar ook ir. R.J. de Wijkerslooth, voorzitter van het College van Bestuur, een toespraak houdt, en de universitaire onderscheidingen worden uitgereikt. De 78e verjaardag begint om 11.30 uur met een Eucharistieviering in de Studentenkerk.

Eerste Nijmeegse wetenschapsquiz
De avond van de diesviering staat in het teken van studenten en medewerkers. Om 20.00 uur zullen vijf KUN-teams, elk bestaande uit drie medewerkers en/of studenten, onder leiding van rector magnificus prof. dr. C.W.P.M. Blom, met elkaar strijden om de eer en de wisselbeker van de eerste Nijmeegse Universitaire Wetenschapsquiz.
Na afloop is er vanaf 21.30 een feest voor de gehele universitaire gemeenschap in het Cultuurcafé en de Refter.

----- einde bericht -----
z.o.z.

Noot voor de pers:

Programma Dies Natalis, zie www.kun.nl/ rubriek nieuws De tekst van de Diesrede 'De baby in je hoofd: luisteren naar eigen en andermans taal' is onder embargo verkrijgbaar via de afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, tel. (024) 361 60 00 en is na verstrijken van het embargo te raadplegen op www.kun.nl

Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via Internet, in de hoofdrubriek 'Nieuws' van het campusinformatiesysteem op www.kun.nl