Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

winnaar 17 mei a.s. bekend

SUCCESVOLLE NOMINERING BONNIKEPRIJS

Op 17 mei a.s. worden de drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar van de Bonnikeprijs bekend gemaakt. Dit zal gebeuren in de N.H. Kapel te Noordwijk aan Zee, om 20.00 uur. De prijs wordt uitgereikt door de wethouder van cultuur de heer Peter van Bockhove en mevrouw Bonnike. De avond wordt opgeluisterd door het kwartet Sine Nomine, bekend van het Noordwijks Korenfestival.

Het initiatief van de gemeente tot het instellen van de Bonnikeprijs voor een persoon of organisatie die een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van cultuur in Noordwijk is goed aangeslagen. Een flink aantal Noordwijkers nam de moeite om iemand of een organisatie aan te melden voor deze prijs.
Een deskundige jury heeft zich gebogen over de lijst met voorgedragen namen.
Voor de jury was belangrijk, dat de voorgedragen persoon of organisatie met zijn of haar initiatieven brede lagen van de bevolking bereikt, iets presteert dat bij voorkeur verder reikt dan het eigen beroep of werkterrein en blijk geeft van een grote betrokkenheid bij de Noordwijkse samenleving.
Voorts moest het natuurlijk een Noordwijkse aangelegenheid zijn en er werd gekeken naar een link met verleden, heden en toekomst. Na veel plussen en minnen heeft dit geleid tot een voordracht van drie personen of organisaties die dingen naar de Bonnikeprijs. Deze voordracht en de uiteindelijke winnaar worden op 17 mei a.s. bekend gemaakt.

De Bonnikeprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een bronzen replica van een beeldje van de hand van oud-burgemeester Bonnike en een geldbedrag van f. 3000,--. Het idee voor het instellen van de Bonnikeprijs ontstond na het overlijden van de oud-burgemeester, die zelf amateur-kunstenaar was. Ook als bestuurder was hij begaan met kunst en cultuur. De meeste kunstwerken in Noordwijk zijn in zijn periode als burgemeester neergezet. Na zijn pensionering was Bonnike o.a. voorzitter van de Stichting Expozee.

De volgende achttien personen en organisaties zijn voorgedragen, soms door meerdere aanmelders. Het zijn in alfabetische volgorde:
* Martha Baalbergen voor haar vele initiatieven en ludieke acties om iedere Noordwijker tot lezen te stimuleren.
* Henny Bal als hommage aan zijn gehele oeuvre.
* Hans Berkhout, beeldend kunstenaar voor zijn inzet bij projecten als Straatthetaterfestival, Schilderen aan Zee en het Jutterproject.

* De Blauwdotter voor haar bijdrage aan het bewaren van het culturele erfgoed van Noordwijk

* Hans van Duijn, beeldend kunstenaar.

* Michel de Haas, dirigent, muziekdocent, vocal-coach, vocalist en uitvoerend musicus voor een scala aan initiatieven in dit dorp op muziekgebied.

* Klederdrachtgroep Noordwijk, die evenals de Blauwdotter een biojdrage leveren aan het bewaren van het Noordwijkse culturele erfgoed.

* Kunstklank voor hun geïntegreerde projecten op het gebied van kunst en muziek.

* Kunstplatform Willem van de Bergh, exposities van personeel en bewoners.

* Anna de Leeuw, dichteres.

* Niek Molkenboer, regisseur van de toneelver. Louis Bouwmeester voor vele bijzondere en gedurfde producties.
* Paspartoe (Willem van de Bergh), kunstuitleen en kunstverkoop
* Pinto, brengt schilderkunst door laagdrempelige projecten dicht bij de mensen.

* Stichting Poppodium, brengt popavonden, die vooral bezocht worden door jonge mensen, die nergens anders hiervoor terecht kunnen.
* Restauratiefonds Knipscheerorgel. De stichting heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan het bewaren van ons culturele erfgoed en organiseert nu met veel enthousiasme concerten.
* Bob Rigter, jazzmusicus, romanschrijver, radiomaker. Werkt ook als taalvrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Noordwijk.
* Lenny Vulperhorst (Opera aan Zee), organisator van een cultureel klassiek origineel muziekspektakel. Brengt Opera dicht bij de mensen.

Noordwijk 4 mei 2001

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451

Informatie: Babs Cassee (Stichting Expozee): tel. 071-3615519