ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Nieuw fonds voor provinciale en gemeentelijke monumenten

HOEVELAKEN/AMSTERDAM, 14 MEI. Het bestuur van het Nationaal Restauratiefonds (NRF) onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, en het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC) onder leiding van mr. drs. Elco Brinkman, hebben het fonds Bedrijven voor Monumenten in het leven te roepen. Voor geheel Nederland stellen de fondsen 36 miljoen gulden beschikbaar voor de restauratie van provinciale en gemeentelijke monumenten. Voor elke provincie komt naar rato van het monumentenbestand een deel van dat bedrag beschikbaar. Er wordt een beroep gedaan op het bedrijfsleven om mede de financiële basis te leggen voor dit fonds. Het Nationaal Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds verdubbelen het bedrag dat bedrijven bijeenbrengen. Met de 72 miljoen gulden die op die manier beschikbaar komt, worden laagrentende restauratieleningen verstrekt aan particuliere eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten, die geen aanspraak kunnen maken op rijkssubsidie. Het initiatief gaat van start in de provincie Noord-Brabant en zal tijdens de opening van de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch op 17 mei door de Commissaris van de Koningin, mr. F.J.M. Houben, worden gepresenteerd. Het fonds Brabantse Bedrijven voor Monumenten wordt op 1 januari 2002 operationeel.

Met dit initiatief roepen beide organisaties het bedrijfsleven op zich als ondernemer betrokken te tonen bij de zorg voor monumenten in de directe leef- en werkomgeving. Door een donatie aan het fonds Bedrijven voor Monumenten wordt een ondernemer grondlegger van dit fonds en daarmee sponsor van een duurzame vorm van monumentenzorg. Doordat rente en aflossing in het fonds terugvloeien is de continuïteit gewaarborgd.

Uitsluitend particuliere eigenaren of rechtspersonen komen voor een restauratielening in aanmerking. Voorwaarde is dat het monument op de provinciale of gemeentelijke monumentenlijst staat. Het fonds Bedrijven voor Monumenten zal door het Prins Bernhard Cultuurfonds worden beheerd. Verzoeken om een lening zullen in samenspraak met de desbetreffende regionale afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds worden behandeld. Het Nationaal Restauratiefonds zorgt voor het verstrekken en beheren van de leningen.

Noot voor de redactie,