P E R S B E R I C H T

Amsterdam, juni 2001

Het Allard Pierson Museum Amsterdam presenteert de tentoonstelling:

'Antiek Glas'
de kunst van het vuur

17 mei t/m 16 september 2001

In het Allard Pierson Museum is vanaf donderdag 17 mei t/m zondag 16 september 2001 de tentoonstelling 'Antiek Glas, de kunst van het vuur' te zien. Meer dan 250 soms uiterst fragile en spectaculaire objecten, uit 1500 voor tot 500 na Christus, illustreren de verschillende technieken waarmee in de klassieke oudheid glas werd gemaakt.

Zand, soda en kalk
Glas komt oorspronkelijk uit het Nabije Oosten. 5000 jaar geleden ontdekte men dat een mengsel van zand, soda en kalk door verhitting veranderde in een stroopachtige massa. Hiermee werden eenvoudige flesjes en schalen gevormd. De Romeinen 'ontdekten' een nieuwe techniek. Rond 50 voor Christus werd glas voor het eerst geblazen. De huidige glasindustrie past nog steeds deze, van oorsprong Romeinse, techniek toe.

Veelvormig
Zonder glas zou het leven er heel anders uitzien; het is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. In de Romeinse tijd werd glas hoofdzakelijk gebruikt aan tafel, in de keuken voor het bewaren van vloeistoffen en voor transport. Naast het huis-tuin-en-keuken glaswerk waren er ook bijzondere pronkstukken. U ziet onder andere parfum-, olie-, en specerijenflesjes, kannen, drinkglazen, kommen, schalen, voorraadpotten, vierkante en cylindrische flessen, eenvoudig van vorm of artistiek hoogstaand.

Henk Helmantel
De bekende Groningse schilder Henk Helmantel heeft drie van zijn schilderijen voor deze tentoonstelling in bruikleen gegeven. Hierop is Romeins glas geschilderd zoals niemand anders dat kan.

Video
Een videofilm gaat in op de verschillende technieken en besteedt aandacht aan het verzamelen van antiek glas. Vertegenwoordigers uit de wetenschap (Professor Clasina Isings) en uit glasblazerskringen (Siem van de Marel van Royal Leerdam Crystal Fabrieken) komen aan het woord en een antiek flesje wordt nagemaakt in de moderne fabriek in Leerdam.

Samenstelling
De tentoonstelling is opgebouwd uit de eigen glascollectie van het Allard Pierson Museum, bruiklenen uit het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden en Museum Het Valkhof, Nijmegen en bruiklenen uit particulier bezit die nog niet eerder te zien waren.

Bij de tentoonstelling verschijnt een full-colour catalogus met veel achtergrondinformatie (f 15,- / ¤ 6,80).


*** einde persbericht ***