P E R S B E R I C H T

ONTHULLINGEN, SNEUVELENDE REPUTATIES, SEKS, DRANK EN DRUGS

Nijmeegs raadslid publiceert dagboek 2000

Wat hebben Guusje ter Horst, Ed d'Hondt, Marjet van Zuijlen, Jacques Thielen, Paul Depla, Pieter Smals, Bea van Zijll de Jong-Lodenstein en Rein Verdijk gemeen? Ze spelen een opvallende rol in Jan van der Meers politiek-literaire debuut Enkeltje Nijmegen. Dagboek van een roze-groen raadslid.

Jan van der Meer Meer (Mill, 1965) is een kleurrijk raadslid dat van zijn hart geen moordkuil maakt. Zijn politieke carrière is van een grote beweeglijkheid: hij was actief voor De Groenen en raadslid voor de Stadspartij Leefbaar Nijmegen, Fractie Van der Meer en GroenLinks.

In zijn dagboek 2000 maakt hij de lezers deelgenoot van de alledaagse realiteit van het raadslidmaatschap: het vergaderen, het lobbyen, de roddel, de ambitie, de wanhoop en de vertwijfeling. Van der Meer plaatst dit tegen de ontwikkelingen in zijn privéleven die in 2000 al even turbulent waren als de gebeurtenissen in de levendige stad die Nijmegen is.

Dood, seks, beroving, drank, drugs, manipulatie, media - het zijn maar enkele van de thema's die Van der Meers debuut tot meer dan een zakelijk dagboek maken. Contemporaine geschiedenis, onthullingen uit een bestaan vol vertrouwelijkheid, geschreven met humor en zelfspot: Enkeltje Nijmegen is een boek van meer dan lokale betekenis.

Op donderdag 17 mei 2001 om 19.00 uur zal de nieuwe Nijmeegse burgemeester mevrouw Guusje ter Horst bij Boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Enkeltje Nijmegen. De auteur zal zijn werk signeren en er is gelegenheid hem geluk te wensen met zijn debuut onder het genot van een drankje.

Wij nodigen u graag uit bij deze presentatie aanwezig te zijn. Vanaf 12 mei zijn er ook exemplaren voor de pers te verkrijgen bij Uitgeverij De Stiel, Graafseweg 9, 6512 BM NIJMEGEN, telefoon: (024) 322 75 05 (ook op telefonische aanvraag).

De auteur is beschikbaar voor interviews:

Jan van der Meer
Van Heemskerckstraat 3
6512 GL NIJMEGEN

telefoon (024) 322 81 88
GSM 06 -18 51 34 14


Jan van der Meer, Enkeltje Nijmegen
Dagboek van een roze-groen raadslid
ISBN 90 70 415 26 7
genaaid gebrocheerd, 160 blz.
f 25,- / euro 11,40

Uitgeverij De Stiel
Cees van der Pluijm
(024) 684 24 16

e-mailadres: cees@vanderpluijm.demon.nl
website De Stiel: http://www.de-stiel.demon.nl

bijlage: flaptekst Enkeltje Nijmegen


Plaats en tijd van handeling: Nijmegen, een middelgrote Nederlandse stad in het jaar 2000. Protagonist: Jan van der Meer, geboren in het Brabantse Mill (1965), raadslid voor de Stadspartij Leefbaar Nijmegen.

De plot is klassiek: 2000 blijkt een rampjaar voor Jan van der Meer. Zijn moeder overlijdt aan kanker, er is crisis in de partij, de idealen wankelen, en met de liefde wil het ook niet vlotten.

Maar dan de katharsis: Van der Meer zegt zijn baan bij Das&Boom op en maakt plannen om horeca-ondernemer te worden, hij verruilt zijn partij voor GroenLinks en stort zich als vanouds in de problematiek van natuur, milieu en stadsontwikkeling. Later wordt alles beter.

En de liefde? Tja, de liefde...

Enkeltje Nijmegen is het openhartige dagboek van een roze-groen raadslid. Jan van der Meer geeft een inkijkje in het politieke bedrijf vanuit een zeer persoonlijk perspectief. Politiek en het volle leven - drank, seks, intriges en ambitie: het zijn de ideale bouwstenen voor een klassieke tragedie.

Gelukkig heeft Jan van der Meer naast humor en relativeringsvermogen ook de moed zichzelf niet te ontzien. Dat maakt dit dagboek tot een authentiek document, tot meer dan een lokaal-politieke aangelegenheid en tot een vermakelijke zedenschets.

We zeggen Nijmegen, maar de plaats van handeling kan bijna overal zijn.