Eriks NV

P E R S B E R I C H T

Van Directie ERIKS group nv, Alkmaar
Telefoon 072 51 41 217
Datum 17 mei 2001
Betreft FINANCIËLE RESULTATEN EERSTE KWARTAAL 2001 ERIKS group nv

RESULTATEN IN LIJN MET UITGESPROKEN VERWACHTINGEN

KERNPUNTEN EERSTE KWARTAAL 2001

* Omzet + 22,7%, waarvan 6,3% autonoom


* Bedrijfsresultaat + 47,7%, van EUR 4,1 mln. tot EUR 6,1 mln.


* Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
vóór amortisatie goodwill

+ 51,8%, van EUR 2,7 mln.
tot EUR 4,1 mln.


* Buitengewoon resultaat na belasting EUR 2,5 mln.

* Nettoresultaat EUR 6,4 mln.


* Realisatie van de volgende overnames:

- Mangelsdorf Antriebstechnik GmbH
te Isernhagen (bij Hannover) per 1 januari 2001 (omzet op jaarbasis: EUR 4,0 mln.)

- Schötz Industrietechniek GmbH te Puchheim
(bij München) per 1 februari 2001
(omzet op jaarbasis: EUR 22,0 mln.)

- Bruhamij Kunststoffen bv te Ede (Nederland) per 1 maart 2001
(omzet op jaarbasis: EUR 9,5 mln.)


* Verkoop van het onroerend goed te Alkmaar
(zie buitengewone bate).

De resultaten van de per 1 maart 2001 geacquireerde onderneming Bruhamij Kunststoffen bv te Nederland zijn niet in deze cijfers opgenomen.

OMZET
De autonome groei bedraagt 6,3%. Alle regio's, met uitzondering van Noord-Amerika, hebben aan deze groei bijgedragen. In Noord-Amerika is sprake van een duidelijk mindere industriële bedrijvigheid.

BEDRIJFSRESULTAAT
Het bedrijfsresultaat bedraagt EUR 6,1 mln. en is EUR 2,0 mln., ofwel 47% hoger dan over het eerste kwartaal 2000. In procenten van de omzet is het bedrijfsresultaat tot 7,0 procent toegenomen. Deze toename is mede het gevolg van de in het jaar 2000 doorgevoerde maatregelen ter verbetering van de productiviteit. Alle clusters, met uitzondering van ERIKS Noord-Amerika, hebben aan de verbetering van het bedrijfsresultaat bijgedragen.

BUITENGEWONE BATEN MINUS LASTEN
De buitengewone bate ad EUR 3,7 mln. betreft

- EUR 3,4 mln. boekwinst op de verkoop van een pand te Alkmaar onder aftrek van een voorziening voor te maken verhuiskosten;
- EUR 0,3 mln. boekwinst op de verkoop van een deelneming.
VERWACHTING VOOR HET JAAR 2001
Er bestaat nog steeds geen duidelijkheid over de ontwikkeling van de industriële bedrijvigheid in Europa. In Noord-Amerika is deze duidelijk minder geworden. Als eerder uitgesproken, handhaven wij de verwachting dat - uitgaande van de huidige industriële bedrijvigheid - de omzet en het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór amortisatie goodwill over het hele jaar 2001 tussen 15 en 20% zullen toenemen.

BELANGRIJKE DATA 
21 mei 2001 Notering ex dividend
28 mei 2001 Betaalbaarstelling dividend
30 augustus 2001 Publicatie halfjaarcijfers 2001 15 november 2001 Publicatie eerste negen maanden 2001 21 februari 2002 Publicatie jaarcijfers 2001 16 mei 2002 Algemene Vergadering van Aandeelhouders te Alkmaar Publicatie eerste kwartaal 2002
PROFIEL
ERIKS group nv is de Nederlandse houdstermaatschappij van een groep technische handelsondernemingen. De ERIKS-groep bestaat thans uit 42 groepsmaatschappijen met vestigingen in zeven landen. Het geografisch zwaartepunt van de activiteiten ligt in West-Europa (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk). Daarnaast heeft zij vestigingen in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië (Singapore, Maleisië en Thailand). Het streven van de ERIKS-groep is een vooraanstaande marktpositie in West- en Midden-Europa op te bouwen om aldus een 'Europese speler' te worden. Tevens wil de ERIKS-groep in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië aanwezig zijn. De activiteiten van de ERIKS-groep bestaan uit de inkoop, opslag, veredeling en verkoop van een hoogwaardig en breed assortiment van werktuigbouwkundige componenten. Met een sterk ontwikkelde technische en logistieke dienstverlening en kennis van producten en toepassingen worden alle bedrijfstakken van de industrie bediend. Het bieden van toegevoegde waarde door brede en diepe productlijnen, kennis en veredeling staat bij alle activiteiten voorop. Het huidige assortiment is verdeeld in vijf kernactiviteiten en de daarin opgenomen productgroepen:
* Afdichtingstechniek (dynamische dichtingen, statische dichtingen)
* Aandrijftechniek (hydrauliek, pneumatiek, elektrische en mechanische aandrijftechniek, lagertechniek)
* Stromingstechniek (appendages en instrumentatie, leidingsystemen, slangen en toebehoren)
* Industriële kunststoffen

* Koudetechniek en klimaatbeheersing.

MISSIE
De missie van de ERIKS-groep is een toonaangevende, internationale handelsonderneming te zijn die met een hoogwaardig en breed assortiment van werktuigbouwkundige componenten met daaraan gerelateerde technische en logistieke dienstverlening en kennis van haar producten en toepassingen alle bedrijfstakken van de industrie bedient.

Uitgebreide informatie over de ERIKS-groep is te vinden op onze website www.eriks.com