AutoRai

17-5-2001

Mitsubishi scoort uitstekend in ADAC Pannenstatistik

Volgens de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, behoren de populaire Mitsubishi-modellen Carisma en Colt tot de minst storingsgevoelige auto´s.

Jaarlijks publiceert de ADAC een overzicht van pechgevallen van auto´s tussen de 4 en 6 jaar oud. In de ´Pannenstatistik´ komt de Carisma in de categorie middenklasse als een na beste uit de bus. De Colt bezet in de categorie kleine auto´s een eervolle derde plek.

Om onzuiverheden in de meting te voorkomen, beperkt de ADAC zich in haar onderzoek tot auto´s waarvan er meer dan 10.000 in Duitsland zijn verkocht. In het jaar 2000 verleende de gele brigade van de ADAC bijna 3,5 miljoen keer hulp aan gestrande automobilisten. De Duitse wegenwacht hanteert vijf categorieën; kleine klasse, kleine middenklasse, middenklasse, hogere middenklasse-topklasse en MPV´s. Opvallend is dat, met uitzondering van de MPV-klasse, bij elke categorie modellen van Japanse merken als minst storingsgevoelige uit de bus komen.

Carisma en Colt
De bij NedCar in Born gebouwde Mitsubishi Carisma is tweede in zijn klasse met slechts 9,9 pechgevallen per 1.000 auto´s. De nummer 1 van deze categorie noteert 8,7 maal assistentie per 1.000 auto´s. Van slechtst scorende in de middenklasse moesten in 2000 35,6 van de 1.000 berijders hulp inroepen van de ADAC.

In 2000 heeft de ADAC slechts 13 keer per 1.000 Mitsubishi Colt-rijders assistentie verleend. Dit aantal maakt de Colt volgens de statistiek van de ADAC de op twee na minst storingsgevoelige auto uit de kleine middenklasse. Van beste model uit deze klasse riep vorig jaar slechts 8,2 berijder per 1.000 auto´s hulp in van de Duitse wegenwacht. Vorig jaar werd de Mitsubishi Colt de Nederlandse Consumentenbond al voor de zesde keer uitgeroepen tot zuinigste kleine middenklasser. In datzelfde onderzoek behaalde de Carisma 1.6 benzine een goede derde plaats in de categorie middenklasse.

De Colt is een compact model dat plaats biedt aan vijf inzittenden. Dankzij zijn slimme ontwerp is hij zowel compact als comfortabel. Deze driedeurs hatchback is leverbaar vanaf 28.345. De Mitsubishi Carisma, een comfortabele en functionele gezinsauto, is verkrijgbaar vanaf 36.995.