AutoRai

17-5-2001

Twintig jaar en twee miljoen Audi diesels

Begin april werd in de Audi-fabriek in het Duitse Neckarsulm de 2-miljoenste Audi met dieselmotor geproduceerd: een A2 1.2 TDI, de eerste vijfdeurs drie-liter-auto ter wereld.

Het succes van Audis innovaties op dieselgebied blijkt onder meer uit de productiecijfers. Vorig jaar werden meer dan 260.000 autos - en daarmee zon 40 procent van alle geproduceerde Audis - uitgerust met een dieselmotor. In de eerste drie maanden van dit jaar nam het dieselaandeel zelfs toe tot 44 procent. In het jaar 2000 was elke tweede in West-Europa geregistreerde Audi een TDI.

Net als alle andere uitvoeringen van de A2 combineert ook de nieuwe A2
1.2 TDI alle eigenschappen van een kwalitatief hoogwaardige en bijzonder functionele auto met een compact formaat. De ruimte in het interieur is even overtuigend als het rijcomfort en de kwalitatief hoogwaardige uitstraling. De Audi drie-liter-auto komt in juni op de Nederlandse markt.

Dieselgeschiedenis
Al in 1978 bouwde Audi de eerste dieselmotor in de Audi 80 in. Zon twaalf jaar geleden begon het tijdperk van de revolutionaire TDI-techniek. In 1989 presenteerde de onderneming op de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt een Audi 100 met s werelds eerste personenwagendiesel met directe inspuiting en elektronisch motormanagement. Daarmee zorgde Audi voor een revolutie op het gebied van dieselmotoren voor personenautos en verschafte het bedrijf de diesel een geheel nieuw imago. Van langzaam, rumoerig en rauw werd hij soepel, vlot, comfortabel, stiller en uiterst zuinig.

Tegenwoordig is de ooit verguisde TDI van Audi een begrip voor koppelsterke en uiterst zuinige dieseltechnologie van drie- tot achtcilinder.

Audi is een wereldwijd opererende ontwerper en producent van hoogwaardige personenautos. In 2000 leverde de onderneming meer dan 650.000 autos van het merk Audi af aan klanten. De omzet bedroeg 39 miljard mark. Het gehele Audi-concern telt thans circa 50.000 medewerkers.