Gemeente Hilversum

Gemeente geeft startsein voor `Buurt op het web'
`Buurt op het web' dient door middel van Internet de betrokkenheid van buurtbewoners bij de buurt te vergroten. Daarvoor zal de ontwikkeling van buurtsites door buurtbewoners worden bevorderd. Zodoende krijgen alle bevolkingsgroepen in de buurten de mogelijkheid om in openbare gebouwen in aanraking te komen met informatie- en communicatietechnologie. Dit is de centrale doelstelling, waarmee de gemeente `Buurt op het web' van start wil laten gaan. De gemeente zoekt nu inwoners die willen deelnemen. Aan het eind van het jaar ligt voor de meest complete, interactieve en actuele website een hoofdprijs met een tegenwaarde van meer dan duizend gulden te wachten.

Dit plan is een vervolg op het initiatiefvoorstel van GroenLinks dat op 6 december 2000 door de gemeenteraad werd aangenomen. Met dit stimuleringsprogramma wilde GroenLinks de betrokkenheid van de bewoners vergroten door middel van het aanbieden van informatie over de buurt op Internet.

Ook minister R. van Boxtel van Grote steden- en Integratiebeleid ziet informatie- en communicatietechnologie als een kansrijke mogelijkheid om een groot aantal stedelijke problemen op te lossen. Uitgangspunt is dat een stad er wel bij vaart als haar inwoners belangstelling hebben voor het wel en wee van elkaar en van hun omgeving. Om betrokken te zijn bij de buurt en de wijk hebben bewoners informatie nodig. Informatie over de plannen die er voor de wijk bestaan, over de wensen van andere buurtbewonmers en over activiteiten die worden georganiseerd.

Stroomlijnen

Deze informatie wordt nu via verschillende kanalen aangeboden. Om deze informatie te stroomlijnen en interessanter te maken voor een groot aantal bewoners wil de gemeente voor de verschillende buurten een eigen website. Daarbij is het een uitgangspunt dat de buurtbewoners zelf hun websites ontwikkelen en beheren.

Om de centrale doelstelling zo snel mogelijk te benaderen is besloten om in een al lopend traject te stappen. Dat heet Buurt Online. Het is een platform voor alle buurtbewoners van Nederland, waarbij sprake is van een geografische indeling, waarbij informatie wordt verstrekt voor een afgebakend gebied.

Buurtbewoners kunen straks artikelen inzenden en er komt een mogelijkheid om via een forum met elkaar te discussiëren.

Cursussen

Voordat het zover is, zoekt de gemeente nu geïnteresseerde buurtbewoners die mee willen doen met 'Buurt op het web'. Zij kunnen met cursussen en ondersteuning worden opgeleid tot buurtbeheerder of buurtredacteur. Iedereen kan hiervoor in aanmerking komen. Ervaring met computers of Internet is geen vereiste, motivatie en interesse wel.

Een buurtbeheerder gaat zelfstandig een locale website bijhouden waarop regelmatig actueel nieuws wordt ingevoerd, relevante links kunnen worden gemaakt enzovoorts.

Een buurtredacteur levert regelmatig zijn artikelen over de buurt aan de buurtbeheerder, zodat ze op de locale website kunen worden geplaatst.

Actief deelnemen aan het project `Buurt op het web' kan een goede leerschool zijn voor mensen die later werkzaam willen zijn in de Internet-branche.

De gemeente begint met een wekelijkse bijeenkomst voor betrokken buurtbewoners tijdens een avond in wijkcentrum De Geus. Daar zullen voldoende computers zijn. Het is de bedoeling dat er ook van dit soort bijeenkomsten komen in de andere wijken.

Een onafhankelijke jury zal de deelnemende websites aan het eind van het jaar beoordelen. De meest complete, actuele en interactieve website krijgt de hoofdprijs.

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden dan kunt u terecht bij Erik Bres van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, 629 24 11.