E-Commerce Standaard Bouw


Actueel nieuws

Een nieuwe naam!

HCP.EDIBOUW wordt E-Commerce Standaard Bouw

De Stichting E-Commerce Standaard Bouw gaat zich met een nieuwe naam en huisstijl profileren als dé ontwikkelaar en beheerder van de informatie- en communicatiestandaard voor de gehele bouw op het gebied van productinformatie, inkoop- en verkooptransactie. Van opdrachtgever tot en met toeleverancier. Zij zorgt ervoor dat nieuwe mondiale standaards als XML en standaards voor Supply Chain management en Work Flow Management systemen naadloos blijven aansluiten op het 'Branchemodel voor Elektronische Communicatie in de Bouw'. Deze wordt daarmee toepasbaar voor alle bedrijven in de bouw in Nederland en vormt een stabiele factor in de hectiek van de ICT-ontwikkelingen.

Om het Branchemodel als E-Commerce Standaard probleemloos te integreren met functionele standaards op gebieden als begrotingen en bestekken, logistiek, kwaliteit en procesintegratie wordt deze in nauw overleg met specialisten op die gebieden verder ontwikkeld. Daarnaast participeert de Stichting E-Commerce Standaard Bouw in (inter)nationale standaardisatie ontwikkelingen. De Stichting heeft op dit moment ruim 300 leden. De verwachting is dat dit aantal mede door de heldere profilering snel zal groeien.

Voor advies en ondersteuning bij implementatie maakt de Stichting gebruik van haar professionele servicebureau: EC Services Bouw BV. Zowel de adviesfunctie als de ondersteuning bij implementatieprojecten zullen in de nieuwe organisatie meer marktgericht worden uitgevoerd. Onafhankelijkheid staat hierbij hoog in het vaandel.

HCP.EDIBOUW speelt al sinds 1989 een rol bij nieuwe ontwikkelingen rond elektronisch zakendoen in de bouw en heeft vanuit de bouwpraktijk met haar leden het Branchemodel ontwikkeld. Door haar pioniersrol was HCP.EDIBOUW verplicht alle denkbare activiteiten rond ontwikkeling en implementatie, inclusief voorlichting en opleiding zelf ter hand te nemen. Het dienstenpakket was zodoende uitgebreider dan de naam deed vermoeden. Ook de aanvankelijk beperkte doelgroep was al jaren uitgebreid met andere branches. Hierdoor ontstond onduidelijkheid bij marktpartijen. Het doel van de vernieuwing is meer concentratie van de Stichting op haar generieke kerntaken: ontwikkeling, beheer en opleiding en verdere professionalisering van de specifieke ondersteuning bij implementaties door het servicebureau.

E-Commerce Standaard Bouw verwacht dat de invoering van e-commerce in de bouw met name door XML in een stroomversnelling zal raken. XML maakt E-commerce voor een spectaculair grotere doelgroep in de bouw bereikbaar.

Arnhem, 17 mei 2001

Verwijzing naar uw internetsite

Deelnemers van E-Commerce Standaard Bouw kunnen het adres van hun internetsite op onze site laten plaatsen door een e-mail te sturen naar: info@ECStandaardBouw.nl