Ministerie van Justitie

Overige publicaties

WODC Homepage
Publicaties
Overige

Publicatie

Versterking positie van slachtoffers in het strafproces

Studiemiddag: donderdag 17 mei 2001

Lange tijd werden de positie en belangen van slachtoffers in het strafproces ontkend.
Slachtoffers werden gereduceerd tot 'irrelevante aanleiding tot de misdaad' . De laatste decennia is deze uitsluiting steeds meer aangevochten. Slachtoffers zijn meer en meer geëmancipeerd en steeds meer organisaties zijn betrokken geraakt bij slachtofferzorg. Met name door de inspanningen van het Buro Slachtofferhulp hebben ook politie, justitie en bureaus voor rechtshulp meer aandacht gekregen voor de opvang van slachtoffers. In 1995 werd de wet en regelgeving Terwee ingevoerd waardoor slachtoffers gedurende het strafproces de geleden schade kunnen verhalen op de dader en eerder de relevante informatie krijgen.
Velen achten deze veranderingen niet toereikend. Slachtoffers zouden een volwaardige positie in het strafproces dienen in te nemen. Zo zou een spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden kunnen worden ingevoerd, waardoor alle betrokkenen in het strafproces geïnformeerd kunnen worden over en confronteerd worden met de gevolgen van het strafbare feit. In sommige arrondissementen wordt reeds geëxperimenteerd met toepassing van slachtoffer-verklaringen. Verder zou kunnen worden nagegaan of er alternatieven zijn voor het spreekrecht. Zo heeft in Duitsland het slachtoffer de rol van 'Nebenanklager' toegewezen gekregen.
Mede naar aanleiding van het verschijnen van Justitiële verkenningen, nr. 3, 2001 (Slachtofferhulp en herstelbemiddeling), organiseren de Nederlandse Politie Academie (NPA) en het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) een studiemiddag over bovenstaande problematiek. De studiemiddag staat in het teken van de beoogde versterking van de positie van het slachtoffer. De volgende vragen zijn daarbij relevant: In hoeverre wensen slachtoffers actief te worden betrokken bij het rechtsproces? In hoeverre zijn politie en justitie er op berekend verder tegemoet te komen aan slachtofferbelangen? En hoe verhoudt de opwaardering van de rol van het slachtoffer in het strafproces zich tot de beginselen van het strafrecht? In hoeverre wordt de objectieve waarheidsvinding belast door de emotionele vertolking van leed? Wat zijn de gevolgen voor de strafmaat?

De studiemiddag wordt gehouden op donderdag 17 mei 2001 op de Nederlandse Politie Academie , aan de Kleiberg 15 te Apeldoorn.

Programma

13.30 uur.: Opening en welkomstwoord door A. Mellink (directeur Nederlandse Politie Academie)

13.35 uur - 14.45 uur: Inleidingen door:

- mw. dr. M. Brienen (onderzoekster Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum te Den Haag)

- mw. dr. R. Kool (universitair docent Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht)
- mw. R.C. Dabekaussen-Spiering (projectleider slachtofferbejegening parket Roermond)

14.45 uur - 15.15 uur: Pauze

15.15 uur: Forum-discussie met medewerking van onder anderen :
- mr. drs. J.Y.B. Jansen (rechter rechtbank Leeuwarden)
- mr. P. van Dijk (onderzoeker Criminologisch Instituut Bonger, Universiteit van Amsterdam)

- mr. Y.H. Heslinga (juridisch stafmedewerkster bij Slachtofferhulp Nederland)

16.45 uur: Sluiting en borrel

Dagvoorzitter: mevrouw mr. Y.H. Heslinga (juridisch stafmedewerkster bij Slachtofferhulp Nederland)

Kosten:De kosten voor deelname aan deze studiemiddag bedragen 225,-. Hiervoor wordt u na afloop een factuur toegezonden. Aanmelding: U kunt zich aanmelden voor deze studiemiddag via bijgevoegd inschrijfformulier. Dit kunt u sturen naar de Nederlandse Politie Academie, ter attentie van Carin Esman, antwoordnummer 1106, 7300 VB Apeldoorn. Faxen kan ook, het faxnummer is (055) 539 71 00. In verband met de planning zien we uw aanmelding graag voor dinsdag 15 mei 2001 tegemoet.
Annulering:Mocht u na uw aanmelding onverhoopt verhinderd te zijn deel te nemen aan deze studiemiddag, dan dient u dit uiterlijk 15 mei a.s. schriftelijk aan ons kenbaar te maken. Na 15 mei worden de volledige kosten in rekening gebracht.
Inlichtingen:Voor inhoudelijke vragen over deze studiemiddag kunt u zich wenden tot de heer Bas van Stokkom via nummer (070) 370 71 47. Voor algemene informatie kunt u zich wenden tot mevrouw C. Esman, bureau Planning en Onderwijsadministratie van de Nederlandse Politie Academie, telefoonnummer (055) 539 72 35.
Vervoer: Indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer is de NPA vanaf station Apeldoorn bereikbaar met de taxi. Wilt u op het inschrijfformulier aangeven of u met het openbaar vervoer reist? Bij voldoende animo kunnen wij dan een treintaxibusje laten rijden.

Aanmeldingsformulier

Naam


Adres

.
Postcode

Woonplaats

Functie


Factuurgegevens
Naam

.
Adres

.
Postcode

Woonplaats

Reist wel / niet met het openbaar vervoer

Dit aanmeldingsformulier kunt u faxen naar (055) 539 71 00

WODC- informatiedesk / e-mail: wodc-informatiedesk@best-dep.minjus.nl Redacteur: Hans van Netburg


Laatst gewijzigd: 18-04-2001