Belgacom

17 mei 2001

Proximus vereenvoudigt haar tarieven voor alle oproepen binnen Europa

Brussel, 17 mei 2001 - Vanaf 15 juni 2001 vereenvoudigt Proximus haar tarieven voor alle oproepen binnen Europa. Deze vereenvoudiging geldt niet alleen voor internationale oproepen van het ene Europese land naar het andere (behalve vanuit België), maar ook voor nationale oproepen binnen al deze Europese landen, voor inkomende oproepen in Europa en voor het versturen van SMS-berichtjes. Deze maatregel, waarvan alle Proximusklanten zullen genieten, kadert in een Europese beweging om de prijzen voor roaming-oproepen overzichtelijker te maken.

Met de zomervakantie in het vooruitzicht, kondigt Proximus een belangrijke vereenvoudiging aan van alle tarieven voor oproepen binnen Europa (*). Vanaf 15 juni hoeven Proximusklanten slechts 4 prijzen te onthouden - tegenover bijna 300 momenteel - voor alle inkomende en uitgaande oproepen binnen Europa. Eén tarief voor alle internationale communicaties van het ene Europees land naar het andere; één tarief voor alle nationale oproepen binnen een Europees land; één voor alle inkomende gesprekken binnen Europa en één voor het versturen van SMS-berichtjes. Daarbij hoeven ze zich bovendien geen zorgen meer te maken over het netwerk of het moment waarop de oproep gemaakt wordt.

Daarenboven lanceert Proximus ook voor roaming het secondentarief, vanaf de 61ste seconde. Totnogtoe hing dit af van de tarifering van de gebruikte operator (per minuut, per 15 seconden, per 30 seconden...). Vanaf 15 juni worden alle oproepen binnen Europa gefactureerd per seconde, vanaf de 61ste seconde. Dit tariferingsysteem is gebaseerd op het principe van een minimumduur (1 minuut) waarna een constante en lage tarifering per seconde mogelijk is. Deze formule is zonder twijfel de meest transparante, zonder verborgen kost.

Wat verandert er concreet?

* Internationale oproepen vanuit een Europees land (behalve België) naar een ander Europees land
Momenteel hangt het tarief voor dit soort gesprekken af van het land, de gebruikte buitenlandse operator, het uur en het type oproep. Vanaf 15 juni 2001 hoeven Proximusklanten slechts met één tarief rekening te houden, of ze nu bellen van Italië naar Nederland of van Spanje naar België, in piek- of in daluren, vanaf om het even welk netwerk (behalve België) naar het om het even welk netwerk. Voor alle oproepen binnen Europa (behalve vanuit België) betalen Proximusklanten 1,2 EUR (48,41 BEF) per minuut, BTW inbegrepen.


* Nationale oproepen binnen alle Europese landen Ook voor nationale gesprekken binnen een Europees land (bvb om te reserveren in een restaurant in het vakantieoord), moesten Proximusklanten tot nu toe rekening houden met een verscheidenheid aan tarieven naargelang het land, het netwerk en het uur van de oproep. Vanaf 15 juni worden deze oproepen gefactureerd aan 0,85 EUR (34,29 BEF) per minuut, BTW inbegrepen.


* Inkomende oproepen binnen Europa
Tot nu toe varieerden de tarieven voor inkomende oproepen in Europa naargelang het uur waarop de oproep gemaakt werd. Bovendien hing het tarief per minuut af van het feit of de ontvanger zich al dan niet in een buurland bevond. Er bestonden dus vier verschillende tarieven. Vanuit hetzelfde streven naar duidelijkheid introduceert Proximus één eenheidsprijs voor alle inkomende oproepen: 0,60 EUR (24,2 BEF) per minuut, BTW inbegrepen, wat in bepaalde gevallen overeenkomt met een prijsdaling, die oploopt tot 24% van de vroegere tarieven.


* Het versturen van SMS-berichten vanuit het buitenland Voor het versturen van een SMS vanuit een Europees land betaalt men vanaf 15 juni 2001 0,25 EUR (10,08 BEF), BTW inbegrepen, plus het normale nationaal tarief 0,1487 EUR (6 BEF), BTW inbegrepen. Voor het versturen van een SMS vanuit een niet-Europees land betaalt men het normale nationaal tarief (01478 EUR = 6 BEF, BTW inbegrepen) plus een bedrag dat bepaald wordt door de kosten, die de buitenlandse operator factureert.

Ter herinnering: Proximus lanceerde onlangs Proximus Eurocall: dit tariefplan is op maat gemaakt van zakenmensen, die vaak reizen binnen Europa. Dankzij Eurocall kan de beller genieten van een nog voordeliger tarief voor alle oproepen binnen West-Europa, die vertrekken van één van de 10 netwerken waarmee akkoorden bestaan.

Proximus Eurocall is gericht op professionele klanten met (ProxiPro en Corporate) die regelmatig reizen binnen Europa. Een abonnement op Proximus Eurocall kost slechts 2,48 EUR (100 BEF, exclusief BTW) per maand. Daarvoor kan je vanaf één van de 10 netwerken waarmee akkoorden bestaan overal binnen Europa (*) bellen voor de voordelige prijs van 0,8 EUR (32,27 BEF, exclusief BTW) per minuut. De 10 netwerken die deze dienst ondersteunen zijn: Vodafone (Verenigd Koninkrijk), Libertel (Nederland), SFR (Frankrijk), Omnitel (Italië), D2 (Duitsland), Airtel (Spanje), Telecel (Portugal), Panafon (Griekenland), Europolitan (Zweden) en Telering (Oostenrijk). Het Proximus Eurocall tarief is vanzelfsprekend verbonden met de bedekking van het deelnemende netwerk binnen dat land.

(*) de bovenvermelde tarieven zijn geldig voor volgende Europese landen: Duitsland, Andorra, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Griekenland, Gibraltar, de Canarische Eilanden, Italië, Ierland, de Faroë Eilanden, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Noorwegen, Nederland, Portugal, Verenigd Koninkrijk, San Marino, Zweden et Zwitserland.