Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-21

01-21 15-05-2001

01/21 15 mei 2001

Oratie prof. Jaap Haartsen, uitvinder Bluetooth

Draadloos communiceren gaat straks geheel spontaan

`Zelfregulerende systemen' hebben de toekomst in draadloze communicatie. Kleine simpele basisstations, "als kauwgom ergens op te plakken", verbinden de mobiele gebruiker met een vast netwerk, of rechtstreeks met een andere gebruiker. Ze regelen zelf het verkeer zonder tussenkomst van een provider. Dat is de overtuiging van prof.dr.ir. Jaap Haartsen. Zijn eigen vinding Bluetooth, bij Ericsson, is al een voorbode van dit soort `ad-hoc' systemen. Haartsen stelt dit in zijn intreerede `Een vonk slaat over', op 17 mei, bij zijn benoeming als hoogleraar Mobiele Radiocommunicatie Systemen aan de faculteit Elektrotechniek van de Universiteit Twente.

Ad-hoc systemen werken op heel korte afstand, verwacht Haartsen. Hij noemt in zijn oratie de gebiedjes waarin ze worden gebruikt 'femtocellen': de cellen waarbinnen apparaten en gebruikers met elkaar communiceren zijn niet meer dan een paar meter groot. Vergeleken met de cellen van het GSM netwerk, waarin de mobiele beller contact heeft met een basisstation over een bereik van meerdere kilometers, hebben deze femtocellen het bereik van bijvoorbeeld een kantoorruimte.

Kleine cellen hebben voordelen, omdat de schaarse frequenties veelvuldig opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook is de bandbreedte dankzij kleine cellen te vergroten en kan het energieverbruik omlaag. Op deze manier is het mogelijk de grenzen te verleggen die radiocommunicatie nu eenmaal heeft vergeleken met communicatie via koper en glas.

Autonoom
Daar staat tegenover dat het niet meer mogelijk is al die kleine basisstations en gebruikers `van bovenaf' te coördineren via een mobiel netwerk, zoals bij GSM wel wordt gedaan. Haartsen ziet daarom meer in basisstations die autonoom opereren en bijvoorbeeld hun kanaal kiezen afhankelijk van de lokale condities. Via frequency hopping wordt voortdurend gesprongen naar een vrij en geschikt kanaal. `Bluetooth' werkt ook op deze manier, en is al een voorbeeld van de nieuwe generatie systemen. Haartsen heeft zelf bij Ericsson aan de wieg gestaan van deze vinding, die apparaten direct draadloos met elkaar laat communiceren dankzij een ingebouwde radiochip.

In zijn oratie maakt Haartsen het onderscheid tussen mobiele systemen, draadloze extensies en de genoemde ad-hoc systemen. Mobiele systemen, zoals GSM, zijn in veel hogere mate `geregeld' dan de andere twee. De mobiele beller realiseert zich vaak niet dat 90% van de communicatie via glas en koper gaat, en alle kanaaltoewijzingen door het mobiele netwerk worden geregeld. In de derde generatie mobiele systemen, UMTS, zal het accent sterk verschuiven van spraak naar data en multimedia. Hoewel "het radiospectrum duur wordt betaald", ziet Haartsen een zonnige toekomst voor de mobiele telefoonaanbieders die de licenties hiervoor hebben verworven.

`Draadloze extensies' zijn bijvoorbeeld de draadloze digitale DECT-telefoons voor thuisgebruik, maar ook draadloze Local Area Networks, WLANs. De gebruiker verwacht daar eigenlijk dezelfde prestaties als bij het vaste netwerk, en de snelheid die draadloos haalbaar is zal de komende jaren tussen 10 en 100 Megabit per seconde komen te liggen. Hoewel het radiogedeelte de beperkende factor is en het altijd zal verliezen van vaste verbindingen, noemt Haartsen het een uitdaging voor radioingenieurs om deze strijd zo lang mogelijk vol te houden.

Embedded connectivity
Ad-hoc systemen zoals Bluetooth maken het mogelijk dat apparaten rechtstreeks met elkaar commuiniceren, soms zelfs zonder tussenkomst van de gebruiker. Dit voorziet apparaten van, wat Haartsen noemt `embedded connectivity': er is een directe draadloze verbinding mogelijk met het binnenste van het apparaat. De intelligentie van het apparaat is dan toegankelijk voor andere apparaten en gebruikers. Voorwaarde om dit net zo succesvol te maken als `embedded computing', is vooral dat het goedkoop is. De hele radio moet eigenlijk op één chip passen. Haartsen: "De Bluetooth technologie is geheel geoptimaliseerd om deze eenchips implementatie mogelijk te maken." De eerste toepassingen liggen bij verbindingen tussen mobiele telefoons en bijvoorbeeld organizers, maar zullen steeds meer oprukken in dagelijks gebruik, verwacht Haartsen.

Noot voor de pers

De oratie van prof. Haartsen vindt plaats in het Bestuursgebouw van de Universiteit Twente, op 17 mei om 16.00 uur.

De integrale tekst van de oratie, `Een vonk slaat over' is onder embargo verkrijgbaar.

Contactpersoon Universiteit Twente, Communicatie en Transfer: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244, e-mail
w.r.vanderveen@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000