Gemeente Breda

17-05-2001

Kruispunt Nieuwe Kadijk-Kapittelweg afgesloten

Op vrijdag 18 mei starten de werkzaamheden aan het kruispunt Nieuwe Kadijk-Kapittelweg. Het kruispunt wordt om 19.30 uur afgesloten voor alle verkeer. Maandag 21 mei om 06.00 uur wordt het kruispunt weer gedeeltelijk opengesteld. Gedurende drie weken blijft het kruispunt afgesloten voor verkeer vanuit de Kapittelweg. Het verkeer wordt via borden omgeleid. Na de herinrichting is het kruispunt beter afgestemd op de huidige verkeersstromen.

Uitvoering
Om het werk veilig en snel te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat het kruispunt het hele weekend voor alle verkeer wordt afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Oosterhoutseweg, Teteringsedijk, Doornboslaan en de Cornelis Joosstraat. De omleidingroute is met borden aangegeven. In de periode dat het kruispunt volledig is afgesloten wordt de oude asfaltlaag verwijderd, een nieuwe asfaltlaag en de nieuw markering aangebracht. Deze werkzaamheden zijn maandagochtend om 06.00 uur gereed.

Dan volgt de tweede fase, het plaatsen van de nieuwe verkeersregelinstallaties door Essent. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden hoeft het kruispunt niet langer volledig afgesloten te zijn. Verkeer op de noordelijke rondweg (Nieuwe Kadijk) kan vanaf 06.00 uur op één strook voor rechtdoor en rechtsafslaand verkeer rijden. Doorgaand autoverkeer is niet mogelijk op de Kapittelweg. De omleidingroute loopt via de Oosterhoutseweg, Teteringsedijk, Doornboslaan en Cornelis Joosstraat. Voor de fietsers vanuit beiden richtingen op de Kapittelweg wordt één oversteek gemaakt aan de zijde van de benzinepomp. Uit veiligheidsoogpunt wordt een tijdelijke verkeersregelinstallatie geplaatst.
Het verwijderen van de oude verkeersregelinstallatie, het plaatsen van de nieuwe en het installeren van de nieuwe software zal naar verwachting drie weken duren.

BBA-bussen
Lijn 126 en 127 (Breda Oosterhout vv) worden tijdelijk omgeleid vanaf de Kapittelweg rechtsaf de Frankenthalerstraat in, Druivenstraat en weer rechtsaf de Nieuwe Kadijk op. De haltes aan de Kapittelweg (bij Benzinepomp en aan de overzijde) komen tijdelijk te vervallen. Hiervoor in de plaats worden noodhaltes geplaatst aan het begin van de Frankenthalerstraat.

Overige kruispunten
In 2001 worden nog een aantal kruispunten op de Noordelijke Rondweg grondig aangepakt,
te weten:
· Noordelijke Rondweg-Konijnenberg
· Noordelijke Rondweg-Terheijdenseweg
· Noordelijke Rondweg-Biesdonkweg
· Noordelijke Rondweg-Doornboslaan
· Noordelijke Rondweg-Kapittelweg
· Noordelijke Rondweg-Oosterhoutseweg

Op alle kruispunten, met uitzondering van het kruispunt met de Oosterhoutseweg, zal de asfaltlaag worden vernieuwd.

Op alle kruispunten worden de verkeersregelinstallaties vervangen. Het aantal storingen aan de installaties is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Dat leidt tot klachten en tot ongewenst verkeersgedrag. Automobilisten gaan bijvoorbeeld alternatieve routes zoeken. De nieuw te plaatsen installaties zorgen voor een betere en veiligere verkeersafwikkeling van het verkeer op de Noordelijke Rondweg. Concreet betekent dit dat er een groene golf zal komen tussen de kruispunten op het wegvak tussen de Terheijdenseweg en de Kapittelweg. De kruispunten met het Oosterhoutseweg en de Konijnenberg worden niet in de groene golf opgenomen. Op deze kruispunten krijgt het openbaar vervoer vanuit de zijstraten prioriteit.

Voor de vervanging van de installaties heeft de Provincie Noord Brabant in het kader van verbetering van de verkeersveiligheid een subsidie verleend.

Breda, 17 mei 2001