Gemeente Leiden

Convenant voortijdig schoolverlaten

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bezoekt Leiden in verband met Convenant Sluitende Aanpak Voortijdig Schoolverlaten

De Staatssecretaris van OCenW hecht veel belang aan het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters. Voortijdig schoolverlaters lopen het risico de aansluiting binnen het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de samenleving mis te lopen. Na een schoolloopbaan, die niet altijd voortvarend is verlopen, verlaten jongeren het onderwijs zonder een diploma en zonder een zogenaamde startkwalificatie (minimaal vereist opleidingsniveau).

Om deze -te voorziene- problemen het hoofd te bieden krijgen initiatieven op het gebied van het voorkomen en bestrijden van het voortijdig schoolverlaten van het ministerie van OCenW hoge prioriteit.
In de regio Zuid-Holland Noord hebben de gemeenten, het onderwijs, de jeugdzorg en de verschillende arbeidstoeleidende instanties (CWI, DZB, Stichting Werkkring) afspraken vastgelegd over een sluitende aanpak van het voortijdig schoolverlaten. De partijen streven naar een sluitend systeem van melding en registratie van voortijdige schoolverlaters en zetten zich in voor een op maat gesneden aanpak per jongere. De afspraken die deze partijen gemaakt hebben zijn vastgelegd in het
Convenant Sluitende Aanpak Voortijdig Schoolverlaten

Om aan deze bijzondere samenwerking extra aandacht te schenken zal dit convenant tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 16 mei om 16.00 uur worden aangeboden aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw drs. K.Y.I.J. Adelmund. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in het ROC-gebouw, Ter Haarkade 6a te Leiden.

Achtergrondinformatie
De jeugdwerkloosheid daalt nog steeds. In deze tijd van hoogconjunctuur trekt de arbeidsmarkt en kunnen ook jongeren zonder startkwalificatie redelijk makkelijk een baan vinden. Toch is de verwachting dat juist deze groep van voortijdig schoolverlaters in moeilijker tijden en bij een ruimere arbeidsmarkt (minder vraag naar en groter aanbod van arbeidskrachten) als eerste werkloos wordt en aan de zijlijn komt te staan.

Om dit te voorkomen hebben de volgende partijen besloten tot een gezamenlijke aanpak:

· de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Zuid-Holland Noord;
· de samenwerkingsverbanden voor het voortgezet onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs;

· de Regionale Opleidingscentra;

· de Centra voor Werk en Inkomen;

· de uitvoeringsorganisaties van de Wet Inschakeling Werkzoekenden; en
· het Bureau Jeugdzorg Rijnland.

De gemeente Leiden heeft het behalen van een voldoende startkwalificatie opgenomen als een van de speerpunten in het Meerjarenontwikkelingsprogramma Grotestedenbeleid. Door maatregelen in de voorwaardenscheppende sfeer heeft de gemeente het convenant mede mogelijk gemaakt.

In het convenant is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van partijen voor de melding, registratie, opvang en verdere begeleiding van jongeren van 16 tot 23 jaar, die zonder startkwalificatie het onderwijs dreigen te verlaten of verlaten hebben, vastgelegd.

De afspraken die door de partijen zijn gemaakt, hebben betrekking op:
· sluitende melding en registratie van voortijdig schoolverlaten
· preventieve maatregelen

· teruggeleiding naar school

· overdracht naar een vervolgopleiding

· diagnostisering indien nodig

· aanpak en begeleiding van voortijdig schoolverlaters in het Adviesteam Voortijdig Schoolverlaten

· samenwerking tussen partijen.


------ einde citaat -------------------------------------
N\I\E\U\W\S\bank
interactief Nederlands persbureau


tel. 030-2881286 fax 030-2802114
postbus 5113, 3502 JC Utrecht NL
http://www.opennieuwsbank.nl/

het nieuws van de bron