Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Rapportage werkgroep vergroening/variabilisatie dieselakkoord

WERKGROEP DIESELAKKOORD VERGROENING/VARIABILISATIE PRESENTEERT

RAPPORTAGE

De werkgroep Vergroening/Variabilisatie heeft de problemen in de transportsector nader onderzocht en haar bevindingen aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat gepresenteerd. De werkgroep stond onder voorzitterschap van mr. W.F.C. Stevens.
De werkgroep is één van de drie werkgroepen die vorig jaar zijn ingesteld op grond van het akkoord dat het Kabinet op 16 september 2000 met de wegvervoersorganisties heeft gesloten naar aanleiding van de dieselproblematiek. De werkgroepen 'Structuurversterkingen' en 'Doorberekening' hebben in maart hun eindrapport aan minister Netelenbos aangeboden.
Het rapport beschrijft de mogelijkheden van een aanpassing van het fiscaal beleid voor het goederenvervoer over de weg. De werkgroep adviseert een stapsgewijze omzetting van vaste- naar (gebruiks-)variabele heffingen, waarbij op korte termijn moet worden begonnen met de kostenneutrale omzetting van het Eurovignet in een gedifferentieerde kilometerheffing. Bij die omzetting kan onder voorwaarden al een deel van de nu niet doorberekende maatschappelijke kosten die worden veroorzaakt door het goederenvervoer over de weg (infrastructuur, milieu en veiligheid), ook wel 'externe kosten' genoemd, worden meegenomen. De werkgroep adviseert ten aanzien van tempo en uitwerking van de variabilisatie aan te sluiten bij de ontwikkelingen in Duitsland. Tevens wordt geconstateerd dat mogelijkheden tot vergroening - waarbij zwaardere milieulasten aan het wegvervoer worden opgelegd tegen gelijktijdige verlaging van belastingen op loon, inkomen en winst in de sector - zeer beperkt zijn op basis van de huidige fiscale wetgeving.
De gepresenteerde rapporten zijn aan de achterban van de betrokken maatschappelijke organisaties toegezonden met het verzoek voor eind mei met een definitieve schriftelijke reactie te komen. Nadat minister Netelenbos van alle betrokken partijen een antwoord heeft ontvangen, zal zij haar standpunt bepalen.

Voor meer informatie over het rapport:
R. Ohm, Transport en Logistiek Nederland (secretaris werkgroep), 079-3636115

Persvoorlichting ministerie van Verkeer en Waterstaat: Yvonne de Keulenaar, 070 -351 6582

18 mei 01 13:31