Gemeente Leiden

Regionale samenwerking in convenant

Registratie voortijdige schoolverlaters

Gemeenten, scholen, arbeidsbureaus en het bedrijfsleven in de regio gaan samenwerken om het aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen. Alle partijen hebben samen een systeem gemaakt waarin de schoolverlaters worden geregistreerd. De jongeren krijgen daarna begeleiding waarmee ze alsnog een opleiding kunnen afronden, eventueel in combinatie met werk.

CULTUUR EN EDUCATIE - De afspraken die de verschillende instanties hebben gemaakt zijn vastgelegd in het Convenant Sluitende Aanpak Voortijdig Schoolverlaten. Het convenant werd afgelopen woensdag aangeboden aan de staatssecretaris van Onderwijs, Karin Adelmund. De staatssecretaris hecht veel belang aan het terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters. Zij lopen het risico de aansluiting binnen het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de samenleving mis te lopen. Na een schoolloopbaan verlaten veel jongeren het onderwijs zonder een diploma en zonder het minimaal vereiste opleidingsniveau, de zogeheten startkwalificatie.
De gemeente Leiden heeft het behalen van een voldoende startkwalificatie opgenomen als een van de speerpunten in het Meerjarenontwikkelingsprogramma grotestedenbeleid. In het convenant is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van partijen voor melding, registratie, opvang en verdere begeleiding van jongeren van 16 tot 23 jaar, die zonder startkwalificatie het onderwijs dreigen te verlaten of verlaten hebben, vastgelegd.
Tijdens haar bezoek aan Leiden presenteerde Adelmund het eerste exemplaar van de Almanak Voortijdig Schoolverlaten. De almanak beschrijft de theorie en praktijk, geeft cijfers over schoolverlaters en besteedt aandacht aan succesvolle projecten van terugdringen van voortijdig schoolverlaten.