GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 18 mei 2001 13:59

Het transport van gevaarlijke stoffen in Zuid Holland

(18 mei 2001)

Vragen van het lid Van der Steenhoven (GroenLinks) aan de ministers van VROM en V&W over het transport van gevaarlijke stoffen in Zuid Holland

1. Heeft u kennis genomen van de uitlatingen van de milieugedeputeerde van de provincie Zuid Holland (Huizer) over de risico's van transport van gevaarlijke stoffen per weg en spoor?*

2. Sinds wanneer bent u op de hoogte van deze door de gedeputeerde genoemde risico's bij het transport van gevaarlijke stoffen?

3. Wat heeft u sindsdien ondernomen om de risico's van dergelijke transporten te minimaliseren?

4. Wat is precies het gevaar waaraan bewoners lang het spoor in Dordrecht bloot staan? En wat denkt u hier op korte termijn aan te doen teneinde dit gevaar drastisch te verminderen?

5. Waarom zijn bewoners en bedrijven langs routes van gevaarlijk transport niet geïnformeerd over deze transporten en de bijbehorende risico's?

6. Zijn brandweer en politie wel op de hoogte van deze transporten en hebben zij rampenplannen klaar voor het geval van calamiteiten?

7. Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van de chloortransporten door de provincie Zuid Holland, de provincie of het rijk?

8. Hoe kan het zijn dat na een jaar van discussie en overleg in de kamer over de risico's van chloortransporten de meest elementaire informatie over deze transporten in Zuid Holland nog steeds ontbreekt?

9. Is het kabinet bereid, gelet op de veiligheidsrisico's rond chloortransporten in Zuid Holland, om nu snel de gesprekken met AKZO af te ronden en een voorstel over de beëindiging van de chloortransporten naar de kamer te sturen?

* Zie artikel in de Haagse Courant van 12 mei 2001