European Commission

IP/01/715

Brussel, 18 mei 2001

Verzekeringen: inbreukprocedures tegen België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Finland

De Europese Commissie heeft besloten België, Frankrijk, Griekenland, Italië en Portugal voor het Hof van Justitie te dagen omdat zij de zogeheten "Richtlijn Verzekeringsgroepen" niet in nationaal recht hebben omgezet. De Commissie heeft eveneens een formeel verzoek aan Finland gezonden om de verplichte verzekering voor ongevallen op de werkplek op te nemen in het toepassingsgebied van de wetgeving waarbij de richtlijn inzake de liberalisering van schadeverzekering in de interne markt wordt omgezet. Dit officiële verzoek wordt gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies overeenkomstig de inbreukprocedure zoals vastgesteld in artikel 226 van het EG-Verdrag. Indien de Commissie geen bevredigend antwoord op het met redenen omkleed advies ontvangt, kan zij besluiten de zaken aanhangig te maken bij het Hof van Justitie.

Verzekeringsgroepen - België, Frankrijk, Griekenland, Italië & Portugal

De Commissie heeft besloten België, Frankrijk, Griekenland, Italië en Portugal voor het Hof van Justitie te dagen omdat zij de Commissie niet in kennis hebben gesteld van maatregelen om de "Richtlijn Verzekeringsgroepen" (98/78/EG) in nationaal recht om te zetten. Deze richtlijn heeft betrekking op het aanvullend toezicht op verzekeringsondernemingen die deel uitmaken van een verzekeringsgroep en stelt gemeenschappelijke basisregels vast met betrekking tot de kapitaalvereisten die van toepassing zijn op dergelijke ondernemingen om onvoorziene risico's te dekken. De bepalingen van deze richtlijn moeten worden toegepast op de rekeningen over het boekjaar dat op of na 1 januari 2001 begint. Aangezien ondernemingen zich bewust moeten zijn van de verplichtingen die uit hoofde van deze richtlijn op hen rusten, is het van bijzonder groot belang dat de lidstaten meedelen hoe zij de bepalingen ervan op nationaal niveau ten uitvoering willen leggen.

Finland - arbeidsongevallen

Het probleem betreft het feit dat Finland de verplichte verzekering voor arbeidsongevallen niet heeft opgenomen in het toepassingsgebied van de wetgeving tot omzetting van de Derde
Schadeverzekeringsrichtlijn (92/49/EEG), die met ingang van de datum van toetreding van Finland tot de EU in 1995 had moeten zijn omgezet en toegepast. De wetgeving tot omzetting van deze richtlijn trad op 1 april 1995 in Finland in werking. De Commissie is van oordeel dat indien verzekeringsondernemingen dergelijke verzekeringsactiviteiten op eigen risico uitoefenen, deze onder de richtlijn vallen. De Commissie heeft de Finse autoriteiten daarom verzocht hun wetgeving te wijzigen om ervoor te zorgen dat verzekeraars uit andere lidstaten hun producten inzake arbeidsongevallen in Finland kunnen aanbieden en dat de in de richtlijn vervatte verplichtingen van toepassing worden op ondernemingen die in deze sector werkzaam zijn. Indien Finland volhardt in het niet naleven van de voorschriften kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof.