GemNet


P E R S B E R I C H T


Den Haag, 18 mei 2001

Foutenreductie dankzij online uitwisseling WOZ-gegevens met Belastingdienst

Gemeenten zijn wettelijk verplicht WOZ-gegevens aan te leveren aan de Belastingdienst, de waterschappen en het CBS. GemNet, het Gemeenschappelijk Netwerk voor overheden, is een pilot gestart waarbij gemeenten via het netwerk WOZ-gegevens kunnen uitwisselen met waterschappen en de Belastingdienst.

De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) regelt de waardering van onroerende zaken ten behoeve van belastingheffing. De gemeenten verstrekken deze gegevens aan de waterschappen en de Belastingdienst via het netwerk. Dit geschiedt veelal via tapes en diskettes. Deze wijze van uitwisseling kent een hoge foutenmarge. Het online uitwisselen van WOZ-gegevens via GemNet moet zorgen voor een snellere afhandeling en een reductie van het aantal fouten.

Het komende jaar hebben de gebruikers de mogelijkheid om de gegevensuitwisseling te testen. Na een evaluatie zal GemNet B.V. samen met de Waarderingskamer, de Belastingdienst, het CBS en de VNG bezien of de dienst kan worden uitgebreid en hoe deze definitief aan haar gebruikers kan worden aangeboden.

GemNet is de laatste jaren sterk bezig geweest de bakens te verzetten. Van in eerste instantie een netwerkorganisatie is het Gemeenschappelijk Netwerk verder uitgegroeid tot een organisatie die ook online initiatieven voor haar gebruikers ondersteunt. Naast de introductie van een volwaardige webredactie is onlangs gestart met een pilot op het terrein van uitwisseling WOZ-gegevens. De pilot is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de Waarderingskamer, de VNG, de Belastingdienst, softwareleveranciers en GemNet B.V.