Milieudefensie

Actualisatie Masterplan Noordzeekanaalgebied

Milieudefensie: Twijfelachtig plan vol onzekerheden

Amsterdam, 18 mei 2001 - Milieudefensie vindt de Actualisatie Masterplan Noordzeekanaalgebied, vanmiddag gepresenteerd door het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied, vaag en weinig hoopgevend voor de toekomst van de open, landelijke gebieden rond het Noordzeekanaal. Het plan voorziet in ongebreidelde expansie van nieuwe havengebieden, terwijl de milieudoelstellingen in nevelen gehuld blijven.

Volgens de Actualisatie moeten er nieuwe havengebieden worden ontwikkeld bij de Noorder-IJplas, Zuiderscheg en in de Wijkermeerpolder. Volgens Milieudefensie is de behoefte aan haventerreinen met opzet te hoog ingeschat. Het plan houdt bijvoorbeeld geen rekening met ruimtewinst die behaald kan worden door bestaande haventerreinen te herstructureren. De provincie Noord-Holland er zelf van uit gaat dat de ruimtebehoefte dan tien procent lager kan uitvallen. Bovendien is er een overschot aan haventerreinen die weer in gebruik kunnen worden genomen.

Zeer twijfelachtig vindt Milieudefensie de wens voor de aanleg van een nieuwe grote zeesluis. De reeds verschenen onderzoeksrapporten onderbouwen onvoldoende de noodzaak daarvan. Integendeel, de bouw van een veel grotere zeesluis zal vooral de doorvoer via het Noordzeekanaal stimuleren. De beoogde verwerkingsfunctie, die meer geld en werk oplevert en minder ruimte in beslag neemt, komt zo nooit van de grond.

Milieudefensie roept Provinciale Staten en de betrokken gemeenteraden op om de Groene Grens te trekken en de verspilling van het schaarse open cultuurlandschap tot staan te brengen.