Provincie Flevoland

Zwemwater

Flevolandse economie bijzonder dynamisch

De Flevolandse economie groeit als kool, het aantal arbeidsplaatsen neemt gestaag toe en de verwachtingen van het Flevolandse bedrijfsleven over de resultaten in 2001 zijn hooggespannen. Kortom: de Flevolandse economie is volop in beweging, zo blijkt uit de studie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2000. Deze studie werd vrijdagmiddag 18 mei gepresenteerd in het Provinciehuis van Flevoland in Lelystad.

De Kamer Van Koophandel Flevoland, Arbeidsvoorziening Flevoland en de provincie hebben voor het derde achtereenvolgende jaar onderzoek laten doen naar de belangrijkste economische ontwikkelingen in Flevoland. Uit het onderzoek over het jaar 2000 komt onder meer naar voren dat de werkgelegenheid in Flevoland relatief snel groeit. De groei van het aantal banen was vorig jaar in Flevoland vier keer zo groot als het landelijk gemiddelde. De grootste stijging van de werkgelegenheid deed zich voor in Lelystad (11%), Urk (12%) en Zeewolde (13%). Het groeipercentage in Almere was iets lager dan in 1999 (9%) maar met ruim 3.000 nieuwe banen was de groei in absolute aantallen wel het grootst.

De gunstige werkgelegenheidsontwikkeling in Flevoland heeft een positief effect op het aantal werklozen, constateert de studie. Ook werkzoekenden uit de moeilijk bemiddelbare groepen vinden steeds vaker een baan. Maar ouderen en minderheden blijken nog erg kwetsbaar bij het zoeken naar werk. De samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt moet nog een extra impuls hebben om de Flevolandse economie te versterken. In een aantal sectoren blijken vacatures langdurig niet vervuld te kunnen worden en dat kan belemmering van de economische groei tot gevolg hebben. Naast betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt en extra begeleiding van moeilijk bemiddelbare werkzoekenden wordt in het rapport gewezen op goede voorwaarden zoals voldoende plaatsen voor kinderopvang.

Een belangrijke groep mensen die de krapte op de Flevolandse arbeidsmarkt kunnen verlichten zijn de pendelaars die wonen in Flevoland en werken buiten de provincie. Het rapport stelt dat het voor het Flevolandse bedrijfsleven de kunst is om het aanbod van pendelaars te koppelen aan de Flevolandse vraag naar arbeidskrachten. Hoewel het Centraal Planbureau voorspelt dat de hoge groei van het Bruto Binnenlands Product in Nederland geen stand zal houden, zijn de Flevolandse ondernemers bijzonder positief over de toekomst. Het aantal bedrijven dat verwacht het komende jaar winst te maken en/of de omzet te zien stijgen is vorig jaar gestegen. Met name Almeerse ondernemers voorzien goede resultaten voor het komende jaar. De publicatie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2000 is verkrijgbaar bij de Kamer van Koophandel in het Ondernemingencentrum te Lelystad (tel. 0320-286286 of info@lelystad.kvk.nl), bij Arbeidsvoorziening Flevoland en in het provinciehuis (tel. 0320-265309 of provinie@flevoland.nl)

Datum 18-05-2001 Nummer 2001-051