Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 18 MEI 2001

Subsidies voor milieuvriendelijke landbouwproductie

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua haar definitieve goedkeuring gehecht aan het besluit over de toekenning van subsidies voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden en het in stand houden van genetische diversiteit.

Het gaat ondermeer om financiële ondersteuning voor groenbedekking, mechanische onkruidbestrijding, vermin- dering van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen en de instandhouding van genetische diversiteit van bedreigde lokale rassen en variëteiten.

Een groenbedekker is een gewas dat in het najaar gezaaid wordt op percelen die anders braak zouden liggen. Het gaat bijv. om gras of rogge die ingezaaid worden in of na de teelt van maïs of aardappelen. Een dergelijke teelt vermindert erosie van landbouwgronden, verbetert de structuur van de grond en voorkomt dat stikstof in de winterperiode zou uitspoelen. De maatregel bestond vroeger reeds voor maïs, en was beperkt tot de zandleem- streek, maar wordt nu uitgebreid naar alle streken van Vlaanderen en kan worden toegepast na alle teelten. De subsidie voor groenbedekking bedraagt 2.000 fr. per ha.

Minister Dua kent ook subsidies toe voor de bevordering van de mechanische onkruidbestrijding voor alle volle- grondsteelten. Nieuwe technische ontwikkelingen maken van mechanische onkruidbestrijding een haalbaar alterna- tief voor het gebruik van chemische producten. De land- bouwer krijgt nu een subsidie van 40 procent om over te gaan tot de aankoop van werktuigen voor de mechanische onkruidbestrijding. Om de stap naar een volledige omschakeling kleiner te maken, wordt ook de gedeeltelijke mechanische onkruidbestrijding betoelaagd. De subsidie bedraagt 6.000 fr. per ha.

Tevens kunnen beheersovereenkomsten afgesloten worden die de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmid- delen en meststoffen stimuleren in de sierteelt. Voor intensieve teelten onder glas of plastiek wordt een subsidie toegekend van 10.000 fr. per ha, voor intensieve teelt in open lucht bedraagt dit 4.000 fr. per ha en voor extensieve teelten 2.000 fr. per ha. De sierteler die van deze subsidie wil genieten, moet een resultaats- verbintenis m.b.t. de vermindering van gebruik van gewas- beschermingsmiddelen en meststoffen aangaan.

Tot slot wordt financiële ondersteuning verleend voor de instandhouding van met uitsterven bedreigde lokale dier- enrassen of plantenvariëteiten. In eerste instantie zal dit toegepast worden voor een achttal bedreigde dieren. Voor Rood rundveeras van België wordt een subsidie toegekend van 4.000 fr. per jaar per dier. Voor het instandhouden van de Witte Kempense geit, het Houtland- schaap, het Kempens schaap, het Mergelland schaap, het Belgisch melkschaap, het Vlaams Kuddeschaap en het Vos- kopschaap bedraagt de subsidie 1.000 fr. per jaar per dier. De behandeling van de dossiers gebeurt via de erkende verenigingen.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be