PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 18 MEI 2001

Radiofrequentieplan

De Vlaamse regering wil over twee weken een definitieve beslissing nemen over de frequentiepakketten die de invoering van landelijke particuliere radio-omroepen in Vlaanderen tijdens de zomer gestalte moet geven, dit in uitvoering van het Decreet van 1/12/2000. De erkenningen en vergunningen daartoe zullen verleend worden door het Vlaams Commissariaat voor de Media. Het uitvoeringsbesluit dat de erkenningsprocedure regelt verscheen in het Belgisch Staatsblad op 12/5/2001.

De Vlaamse overheid startte op 2/5/2000 de vereiste wettelijke coördinatieprocedure via het BIPT op. Met de buurlanden, zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd de coördinatieprocedure grotendeels afgerond en zal ze binnenkort officieel kunnen afgerond worden.

De coördinatieprocedure is slechts afgerond wanneer tussen alle betrokken partijen overeenstemming wordt bereikt. Op dit ogenblik is er evenwel nog steeds geen volledige overeenstemming met de Franse Gemeenschap en Duitstalige Gemeenschap over de 67 frequenties. Gisteren en vandaag wordt op grond van bijkomende berekeningen getracht een aantal laatste betwistingen weg te werken.

In dit verband besliste de Vlaamse regering nu op voorstel van Vlaams Mediaminister Dirk VAN MECHELEN dat voorrang wordt gegeven aan het afronden van alle hangende coördinatiedossiers tussen 87.5-101.0 MHz. Volgende week zal een laatste afstemming met collega R. Miller over de restproblemen tussen 87.5-101.0MHZ plaats vinden. De Vlaamse overheid verklaarde zich bereid om navolgend te komen tot een frequentieplan voor de ganse FM-band, zodat een globaal en evenwichtig akkoord dat de ganse FM-band betreft en dat aan de drie Gemeenschappen tegemoet komt, kan worden bekomen.

persinfo : Marc De Roeck, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be