EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Bedrijfsveiligheid vergt permanente aandacht

Uit een deze week openbaar geworden onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat veel ongevallen op de werkvloer zijn toe te schrijven aan slordigheid en stoer gedrag van de werknemer zelf. Volgens de onderzoekers komt binnen bedrijven de aandacht voor veiligheid in de verdrukking.

Hoewel de helft van de bedrijven een goed veiligheidsbeleid heeft, blijkt dat vooral een papieren kwestie te zijn. Aan een goede uitvoering ervan ontbreekt het.
Volgens ondernemersorganisatie EVO tonen de uitkomsten nog eens aan dat veiligheid permanente aandacht van de bedrijfsleiding vraagt. Als belangenbehartiger van 34.000 verladers, ontvangers en eigen vervoerders neemt EVO haar verantwoordelijkheid op het gebied van bedrijfsveiligheid. Met name op het gebied van het veilig werken met interntransportmiddelen, zoals heftrucks, werkt EVO samen met andere organisaties aan het terugdringen van het aantal ongelukken met interntransportmiddelen.

Sinds kort speelt er een discussie over de introductie van een verplichte onafhankelijke toets waarmee cursisten interntransportopleidingen in de toekomst moeten afsluiten. Volgens EVO is zo'n toets ook een papieren oplossing, omdat hij onvoldoende rekening houdt met de bedrijfsspecifieke omstandigheden op de werkvloer. Een instructie die uitsluitend bestaat uit een uitleg van de knopjes en pedalen van het interntransportmaterieel, is vanuit veiligheidsoogpunt volstrekt onvoldoende.

Door een wildgroei aan zulke oppervlakkige instructies is er te weinig eenduidigheid over wat een heftruckchauffeur moet kennen en kunnen. Om daar verandering in te brengen is EVO bezig om samen met werkgevers en werknemers algemene examennormen te bepalen.

EVO vindt dat een bedrijf eerst in kaart moet brengen wat de risico's op een bepaalde werkplek zijn, rekening houdend met het materieel dat wordt gebruikt. Dat is bijna nergens hetzelfde. Op basis van deze specifieke risico-inventarisatie bepaalt een bedrijf aan welke eisen een opleiding moet voldoen. Duidelijk is dat het daar niet bij kan blijven. Er is ook behoefte aan het vergroten van veiligheidsbesef bij gebruikers van interntransportmaterieel. Een combinatie van een maatwerkopleiding en een training is volgens EVO bij uitstek geschikt om risicomijdend gedrag aan te leren. Om te voorkomen dat de kennis verwatert en de aandacht voor veiligheid vermindert, moet de werknemer om de vijf jaar een herhalingscursus volgen.