Newconomy

Maak kennis met de nieuwe Raad van Comissarissen (18-05-2001)

Op 9 mei 2001 heeft Newconomy een volledig nieuwe Raad van Commissarissen aangesteld. Hieronder leest u meer over de leden.

Hans Wiegel (1941) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter van de VVD, vice-minister-president en minister van Binnenlandse Zaken, en Commissaris der Koningin van de provincie Fryslân. Momenteel is Hans Wiegel voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland en lid van de Eerste Kamer. Daarnaast is hij voorzitter van het Centraal Brouwerij Kantoor, president-commissaris van NOB n.v., Bouwfonds, Burgers-Ergon b.v., De Meeuw b.v., Copaco n.v. en Explainer DC. Verder is hij vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke Wessanen n.v. en lid van de Raad van Commissarissen van n.v. Grontmij, Van Gansewinkel Groep b.v. en Arriva Nederland. Hans Wiegel is voorts voorzitter van de Raad van Toezicht Staatsbosbeheer en van het bestuur Stichting Administratiekantoor Deerns-groep, vice-voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, lid van het bestuur van de Stichting Administratiekantoor Sara Lee/Douwe Egberts, van het bestuur Coöp. Achmea Verzekeringsgroep en lid van de Raad van Advies van Deloitte & Touche.

Op 9 mei 2001 is Hans Wiegel toegetreden tot de RvC van Newconomy.

Marius Jonkhart (1950) studeerde bedrijfskunde aan de Interfaculteit Bedrijfskunde te Delft en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 1980 promoveerde hij cum laude in de economische wetenschappen.
Na een korte periode als onderwijskundig medewerker bij Instituut Blankenstijn in Utrecht werkte hij van 1976 tot 1981 als wetenschappelijk (hoofd)medewerker aan de Erasmus Universiteit. In 1981 trad hij in dienst van het ministerie van Financiën als hoofd van de afdeling Financiële Markten en Instellingen; in 1984 werd hij benoemd tot directeur Binnenlands Geldwezen. Van 1987 tot 1998 was hij bijzonder hoogleraar Financierings- en Beleggingsvraagstukken aan de Erasmus Universiteit. Van 1988 tot 1999 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van De Nationale Investeringsbank N.V. te Den Haag. Sinds 2000 is hij voorzitter van de directie van NOB Holding n.v. te Hilversum.

Marius Jonkhart vervult commissariaten bij NPM Capital N.V., N.V. Kema, Amsterdam Trust Corporation (ATC) en Explainer DC. Verder is hij onder meer penningmeester van het Nationaal Restauratie Fonds, het Nationaal Groenfonds en het Pensioenfonds Nederlandse Omroep, en voorzitter van de Beleggingsadviescommissie van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid. Eerder bekleedde hij commissariaten bij onder andere de Bank Nederlandse Gemeenten N.V., Postbank N.V. en de Europese Investeringsbank en was hij voorzitter van de Beleggingscommissie van het ABP.

Op 9 mei 2001 is Marius Jonkhart toegetreden tot de RvC van Newconomy.

Koos Andriessen (1929) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de VU in Amsterdam. Gedurende vier jaar was hij hoofdassistent aan de VU, waarna hij zes jaar werkte als ambtenaar op het departement Economische Zaken. Van 1959 tot 1963 was hij gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en van 1994 tot 1998 bijzonder hoogleraar aan de VU.
Van 1963 tot 1965 en van 1989 tot 1994 was Koos Andriessen minister van Economische Zaken. Gedurende bijna 20 jaar was hij eerst lid en later voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Verpakkingsindustrie Van Leer. Verder was Koos Andriessen voorzitter van het NCW en (president-)commissaris van onder andere Elsevier, Ballast-Nedam, NMB-Postbank, Samas, Heijmans, SEP en Randstad Holding.

Momenteel vervult Koos Andriessen een commissariaat bij Hunter-Douglas en is hij voorzitter van de Raad voor de Accreditatie. Voorts is hij bestuurder bij verschillende kunstinstellingen waaronder het Kröller Müller Museum, Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, Kunsthal Rotterdam en New Metropolis. Koos Andriessen is voorzitter van de Internet Society Nederland (ISOC) en IICD (informatietechnologie voor ontwikkelingslanden).

Koos Andriessen is op 9 mei 2001 aangesteld als adviseur voor de RvC