CDA

CDA Initiatiefwetsvoorstel preventief fouilleren kan doorgaan

De Tweede Kamer kan verder gaan met de plenaire behandeling van het CDA
-initiatiefwetsvoorstel Van de Camp het wetsvoorstel preventief fouilleren.
Er is een nota van wijziging gekomen, waarmee de laatste obstakels voor aanname uit de weg zijn geruimd. De vaste commissie Justitie van de Kamer zal de minister nu verzoeken om het door het kabinet ingediende wetsvoorstel in te trekken, omdat die van het CDA zal worden behandeld.

Vlak voor de eerste behandeling in de Kamer presenteerde minister Korthals een eigen, bijna gelijkluidend wetsvoorstel. De behandeling van het initiatief Van de Camp is na de eerste termijn geschorst, zodat de initiatiefnemer en de minister van Justitie zouden kunnen overleggen over samenvoeging van de beide voorstellen. Dit overleg, dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, heeft geresulteerd in een nota van wijziging die vandaag naar de Kamer is gezonden.

Volgens het initiatiefwetsvoorstel krijgt de burgemeester de bevoegdheid om een gebied dat door wapengebruik wordt geteisterd aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. In zo'n veiligheidsrisicogebied mag de politie mensen preventief, dus zonder voorafgaande verdenking, fouilleren.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel is een versterking van de rol van de officier van justitie bij het preventief fouilleren in veiligheidsrisicogebieden.
Wanneer de plenaire behandeling plaats zal vinden is op dit moment nog niet bekend.