CDA

Rietkerk: Overuren politie bij MKZ uitbetalen

"Er dreigen grote problemen als de 160.000 extra politie-uren die aan de MKZ-aanpak zijn besteed worden gecompenseerd in verlofdagen. De veiligheid in de wijken is dan onvoldoende gegarandeerd."

Dat zegt CDA Politie woordvoerder Theo Rietkerk. Hij stelt de vraag of alle activiteiten, waar de politie voor de openbare orde moet zorgen nog wel kunnen doorgaan. Rietkerk heeft de gevolgen van het EK 2000 nog helder voor ogen: "toen ging het om 90.000 extra politie-uren en moesten er diverse activiteiten worden gestreept en kregen de burgemeesters veel klachten over het ontbreken van blauw in de wijk. Nu zijn er in 2001 als gevolg van MKZ al 160.000 extra politie-uren gedraaid, dus de gevolgen daarvan laten zich raden."

Het CDA wil de toegezegde veiligheid garanderen door de politiemensen te laten kiezen uit twee voorstellen. De keuze is of de overuren uitbetalen of belastingvrij verlofsparen. Rietkerk: "Dit kost ongeveer 15 miljoen, maar op deze manier kan de politiezorg op pijl blijven in 2001."