Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 18/05/2001



Centre for Research in Consultancy (CRC) aan de VU opgericht Een brug tussen wetenschap en praktijk van de organisatie-adviesbranche

Onlangs is aan de Vrije Universiteit Amsterdam het Centre for Research in Consultancy (CRC) opgericht. Het CRC gaat wetenschappelijk onderzoek doen voor en over de organisatieadviseur en de adviesbranche en wil hiermee een bijdrage leveren aan de professionalisering van het vak van organisatieadviseur.

Het CRC komt voort uit de Postdoctorale Opleiding Management Consultant (PDO-MC), de opleiding die onlangs haar tienjarig bestaan vierde. Het centrum wordt geleid door prof.dr. Léon de Caluwé, hoogleraar Advieskunde aan de VU en sinds 25 jaar organisatieadviseur. Het CRC zal aansluiting maken met internationaal onderzoek op het terrein van organisatieadvies en met de Academy of Management.

Er is veel te doen over organisatieadvies. De markt groeit nog steeds, maar er worden ook steeds vaker kanttekeningen gezet bij de kwaliteit van het advieswerk en bij de vermeende invloed van organisatieadviseurs. De legitimiteit van het vak staat ter discussie. Er is geen bescherming van het beroep en geen algemeen aanvaarde body of knowledge and skills.

OnderzoeksthemaAs binnen het CRC zijn, onder andere:
* Wat doet de organisatieadviseur eigenlijk en wat is zijn kennis en kunde?

* Welke aanpakken en methoden hanteren organisatieadviseurs en wat is daarvan de effectiviteit?

* Wat zijn de denkkaders van de organisatieadviseurs en welke verschuivingen zijn daarin opgetreden?