Ministerie van Financien

Titel: VRIJSTELLING VENNOOTSCHAPSBELASTING VERVOERBEDRIJVEN OPGEHEVEN



Persberichtnr.


01/142


Den Haag

21 mei 2001

VRIJSTELLING VENNOOTSCHAPSBELASTING VERVOERBEDRIJVEN OPGEHEVEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bos van Financiën ingestemd met het wetsvoorstel afschaffing vrijstelling enkele overheidsbedrijven en voorkoming incidentele voor- en nadelen.

Het wetsvoorstel regelt de afschaffing van de vrijstelling van vennootschapsbelasting voor gemeentelijke vervoerbedrijven per 1 januari 2003. Deze afschaffing vindt plaats vanwege de voorgenomen introductie van marktwerking in het regionaal openbaar vervoer. In het wetsvoorstel wordt een overgangsregeling opgenomen voor vervoerbedrijven die deelnemen in de Stichting Participatiefonds Gemeentelijke Vervoerbedrijven. Daarmee wordt voorkomen dat zij al voor


1 januari 2003 belastingplichtig worden.


In de Wet op de vennootschapsbelasting wordt een structurele bepaling opgenomen zodat bij privatisering van een overheidsbedrijf niet langer een overgangsregeling hoeft te worden getroffen. Daarmee wordt voorkomen dat goodwill wordt opgevoerd op de openingsbalans. Het opvoeren van goodwill zorgt voor oneerlijke concurrentie met private bedrijven omdat zij geen zelfgevormde goodwill kunnen afschrijven.

Het wetsvoorstel zal zo spoedig aan de Tweede Kamer worden aangeboden.