Kippenvlees krijgt etiket
Dit persbericht, nummer 8, is vrijdag 18 mei 2001 na afloop van de
ministerraad uitgegeven door Rijksvoorlichtingsdienst
Met ingang van 1 augustus 2001 krijgt kippenvlees een verplichte
waarschuwing op het etiket. De tekst hiervan luidt: Let op, geef
schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën
niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten
terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën
uit te schakelen.
De waarschuwing geldt ook voor vlees van ander pluimvee, zoals
ganzen, kalkoenen en parelhoenders. Consumenten moeten na het
aanraken van rauw kippenvlees snel hun handen wassen. Ook
keukengerei, zoals messen en snijplanken, moeten snel afgewassen
worden. Verpakkingen van producten van rauw pluimveevlees moet men
direct weggooien.
Op voorstel van minister Borst van VWS heeft het kabinet met deze
maatregel ingestemd. Vlees van pluimvee kan nog steeds besmet zijn
met de salmonella- of met de campylobacterbacterie. Dit is niet zo
erg als het vlees maar door en door gaar wordt bereid.
De waarschuwing moet met contrasterende kleuren op het etiket van
de verpakking aangebracht zijn. Vlees van pluimvee mag met ingang
van 1 augustus 2001 alleen nog verpakt aan de consument worden
verkocht of afgeleverd. Het vlees mag nog wel onverpakt worden
uitgestald.
Het gaat om een tijdelijke maatregel van 4 tot 5 jaar. De
pluimveesector is inmiddels druk bezig om ervoor te zorgen dat
salmonella en campylobacter niet meer in de producten voorkomen.
Daartoe zijn nog enkele jaren nodig.