Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kippenvlees krijgt etiket

Dit persbericht, nummer 8, is vrijdag 18 mei 2001 na afloop van de ministerraad uitgegeven door Rijksvoorlichtingsdienst

Met ingang van 1 augustus 2001 krijgt kippenvlees een verplichte waarschuwing op het etiket. De tekst hiervan luidt: Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.

De waarschuwing geldt ook voor vlees van ander pluimvee, zoals ganzen, kalkoenen en parelhoenders. Consumenten moeten na het aanraken van rauw kippenvlees snel hun handen wassen. Ook keukengerei, zoals messen en snijplanken, moeten snel afgewassen worden. Verpakkingen van producten van rauw pluimveevlees moet men direct weggooien.

Op voorstel van minister Borst van VWS heeft het kabinet met deze maatregel ingestemd. Vlees van pluimvee kan nog steeds besmet zijn met de salmonella- of met de campylobacterbacterie. Dit is niet zo erg als het vlees maar door en door gaar wordt bereid.

De waarschuwing moet met contrasterende kleuren op het etiket van de verpakking aangebracht zijn. Vlees van pluimvee mag met ingang van 1 augustus 2001 alleen nog verpakt aan de consument worden verkocht of afgeleverd. Het vlees mag nog wel onverpakt worden uitgestald.

Het gaat om een tijdelijke maatregel van 4 tot 5 jaar. De pluimveesector is inmiddels druk bezig om ervoor te zorgen dat salmonella en campylobacter niet meer in de producten voorkomen. Daartoe zijn nog enkele jaren nodig.