Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
18 mei 2001

KABINET STEMT IN MET DISCUSSIENOTA OVER DE DERDE FASE VAN DE

HERZIENING RECHTERLIJKE ORGANISATIE

Er komt de mogelijkheid van hoger beroep in de belastingrechtspraak, net als in het gewone bestuursrecht. Nu staat in belastingzaken na een uitspraak in eerste instantie (de Belastingkamer van het Hof) alleen cassatie bij de Hoge Raad open. De feitelijke invulling van het hoger beroep in belastingzaken (welke rechter, personele invulling en dergelijke) vindt later plaats. Dat staat in de discussienota over de zogenoemde derde fase van de herziening van de rechterlijke organisatie waarmee het kabinet heeft ingestemd gegaan op voorstel van minister Korthals van Justitie. De nota zal mede namens minister De Vries van BZK aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Overigens wil het kabinet eerst de huidige ingrijpende reorganisatie van de rechterlijke macht ­ de invoering van de Raad voor de Rechtspraak en van een nieuwe vorm van bestuur en beheer van de gerechten ­ voltooien voordat een eventuele derde fase wordt ingezet. Met de nota kan al wel de discussie over de derde fase van de herziening worden voortgezet. Verdere besluitvorming zal naar verwachting plaatsvinden door het volgende kabinet.

In de eerste fase van de herziening van de rechterlijke organisatie, die in 1994 werd voltooid, werd een belangrijk deel van de bestuursrechtspraak in eerste aanleg opgedragen aan de rechtbanken en werden de rechtsprekende afdelingen van de Raad van State samengevoegd tot de huidige Afdeling bestuursrechtspraak. Het wetsvoorstel voor de tweede fase, dat onder meer voorzag in de opheffing van de kantongerechten, is in 1998 ingetrokken. In plaats daarvan wordt in het kader van de huidige moderniseringsoperatie voorzien in de bestuurlijke integratie van de kantongerechten en de rechtbanken.

RVD, 17.05.2001