Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=415381



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Azië en Oceanië Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 18 mei 2001 Auteur H.J. Kouwen

Kenmerk DAO-0529-01 Telefoon 070-348 6394

Blad /5 Fax 070-348 5323

Bijlage(n) - E-mail Jetty.kouwen@minbuza.nl

Betreft Vragen van het lid Hoekema over

bilaterale projecten / SLO

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier uwer Kamer van 10 mei 2001, kenmerk 2000110490, waarbij gevoegd waren de door het lid Hoekema overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij u ingediende vragen, heb ik de eer u in bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen aan te bieden.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Hoekema

Vraag 1

Herinnert u zich de toezegging die u deed op 11 oktober vorig jaar tijdens een Algemeen Overleg dat er nog een "potje" van 5 miljoen is voor bilaterale projecten, waar de SLO een beroep op zou kunnen doen?

Antwoord

Ja. De subsidieregeling onder het Programma Bilaterale Samenwerking Indonesië (PBSI) treedt, na enige vertraging, op 4 juni a.s. in werking. Het PBSI richt zich op de ondersteuning van de overgang van Indonesië naar een pluriforme, democratische rechtsstaat. De subsidieregeling onder dit programma biedt mogelijkheden voor financiële ondersteuning van activiteiten van Nederlandse 'non-profit' instellingen met hun Indonesische counterparts die duurzaam bijdragen aan de opbouw en transformatie van de Indonesische samenleving. De criteria voor de toekenning van subsidies onder het PBSI zijn gepubliceerd in de Staatscourant van 7 mei jongstleden.

Vraag 2

Kent u de brief van 23 juni 2000 van de Indonesische Minister van Armoedebestrijding houdende het verzoek voor financiering van het Basic Technology Education (BTE-) project met een overbruggingskrediet?

Zou dit financieringsverzoek kunnen worden beoordeeld in het kader van het - nog te publiceren - programma bilaterale samenwerking Indonesië (PBSI)?

Vraag 3

Bent u bereid in het licht van uw toezegging van 11 oktober 2000 het overbruggingskrediet te verschaffen? Is het feit dat de financiering slechts van tijdelijke aard is van invloed op de beoordeling van de aanvraag voor het overbruggingskrediet?

Antwoord 2 en 3

Desbetreffende brief was hier tot voor kort onbekend. Van zowel het Indonesische ministerie van Onderwijs als de SLO is echter recent een kopie ontvangen. De brief bevat een pleidooi voor overbruggingsfinanciering voor de SLO-projecten
Basic Technology Education in Junior Secondary Schools (BTE) en
Curriculum Reform
, in afwachting van verhoopte toekomstige Wereldbank-financiering. Inmiddels heeft de Wereldbank aangegeven dat de SLO-projecten niet kwalificeren voor financiering onder het
Scholarships and Grants Programme
dat zij (met o.a. Nederlandse steun) uitvoert in Indonesië. Dit programma is namelijk specifiek gericht op basisonderwijs. Aangezien Wereldbank-steun niet in het verschiet blijkt te liggen, is ook een eventuele overbruggingsfinanciering niet langer aan de orde. Van een overbruggings krediet
kon in eerste aanleg al geen sprake zijn: de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking voorziet uitsluitend in schenkingen.

Indien de SLO in het kader van het PBSI een subsidieverzoek indient voor de beoogde overdracht van het BTE-project aan de Indonesische autoriteiten zal aan de hand van de geldende criteria worden bezien of dit verzoek kan worden ingewilligd.

Kenmerk
Blad /1

===