Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Intentieverklaring samenwerking railgoederenvervoer onderteken

INTENTIEVERKLARING SAMENWERKING RAILGOEDERENVERVOER ONDERTEKEND

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Samenwerkingsverband Railgoederenvervoer tussen Railned, Railinfrabeheer, Railverkeersleiding, Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en DB Netz, hebben een intentieverklaring getekend om samen het railgoederenvervoer te stimuleren. Doel is de realisatie van een meer marktgerichte infrastructuurexploitatie voor het railgoederenvervoer in 2003.

Het Samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de verbetering van de aanbodzijde door het wegnemen van belemmeringen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is verantwoordelijk voor het stimuleren van de vraagzijde. Met meerdere projecten wordt hieraan invulling gegeven. De op dit moment reeds gedefinieerde projecten hebben een korte termijn karakter om zichtbaar resultaat te kunnen bereiken in de periode van 6 tot 18 maanden vanaf de datum van ondertekening.

De doelstellingen van de intentieverklaring zijn gericht op verbetering van de kwaliteit van het spoorgoederenproduct op korte termijn, in aanloop naar de opening van de Havenspoorlijn. De verbeteringen zijn gericht op het meer marktgericht maken van de infrastructuurexploitatie en hebben betrekking op de factoren prijs, betrouwbaarheid, snelheid, flexibiliteit, frequentie, beschikbaarheid, toegankelijkheid en imago.

De projecten onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn gericht op optimalisatie van de door de markt gevraagde goederencapaciteit, het stimuleren van de juiste concurrentieomgeving voor railgoederenvervoer en verbetering van de aansturing en organisatie van infra-management in Nederland. De projecten onder verantwoordelijkheid van het Samenwerkingsverband zijn gericht op samenstelling van bruikbare en betrouwbare goederenpaden en het toegankelijk maken van goederenpaden voor vervoerders/verladers.

Het onderbrengen van de projecten in één integrale intentieverklaring moet tot een effectieve uitvoering van de projecten leiden. Ook dient de verklaring te leiden tot een gecoördineerde aanpak en onderlinge afstemming tussen overheid, infra-aanbieders en infra-gebruikers. Daarnaast is het Gebruikersplatform opgericht, dat zich richt op een betere organisatie van gebruikers van railgoederenvervoer en een betere informatie-uitwisseling met de aanbodzijde en de overheid.

Begin 2003 start een evaluatie van de projecten om te beoordelen of zij effect hebben en of de intentieverklaring na 2003 wordt voortgezet.

Yvonne de Keulenaar, 070 - 3516582

18 mei 01 17:05