PERSBERICHT - 18 MEI 2001

MKZ-crisis lijkt op weg naar het einde

Natuur op haar mooist en .. weer bereikbaar

Langzaam maar zeker lijkt de MKZ-crisis naar een einde te gaan. Al enige tijd zijn geen nieuwe gevallen gemeld en dat betekent dat inmiddels een aantal strenge maatregelen is versoepeld of zelfs opgeheven. Een van de laatste en belangrijke veranderingen is dat vrijwel alle natuurgebieden in Nederland weer opengesteld zijn voor het publiek.

Dat komt goed uit zo vlak voor de Hemelvaartsdag en de Pinksteren. Bovendien is de natuur op veel plekken nu op haar mooist.

De Gelderse natuurgebieden op de Zuid-Veluwe (inclusief Het Nationale Park de Hoge Veluwe), in het Rivierenland, het Rijk van Nijmegen en het grootste deel van de Achterhoek zijn dus weer te bezoeken. Bezoekers kunnen verder weer terecht in de meeste natuurgebieden in Overijssel, dat geldt ook voor de Sallandse heuvelrug, de natuurgebieden in de Kop van Overijssel, Twente en het Overijssels Vechtdal. In deze regio zijn alleen sommige schaapskooien nog niet te bezoeken.

Uitzondering

Een uitzondering op dit goede nieuws vormen nog steeds de gebieden in het toezichtsgebied rond Oene. Op enkele andere plaatsen zijn nog delen van gebieden dicht, bijvoorbeeld in Flevoland, waar veel open is maar niet de terreinen met grote grazers die niet in aanraking mogen komen met mensen. Ook de kinderboerderijen blijven voorlopig nog gesloten.

En dan zijn er nog enkele beperkende maatregelen. Overnachten bij en op boerenbedrijven is mogelijk buiten de toezichtsgebieden. De eigenaar/beheerder moet wel een strikte scheiding tussen bezoekers en vee aan brengen en zorgen voor een goede ontsmetting van verzorgers.

Voorts zijn kampeerterreinen waar ook evenhoevigen worden gehouden open, mits de bezoekers niet in contact kunnen komen met de evenhoevigen. Een gewone boerderij bezoeken, zowel binnen als buiten de toezichtsgebieden, is alleen toegestaan als de bezoeker op geen enkele wijze in contact kan komen met evenhoevigen of mest en rauwe melk.

Open vaarwegen

Bezoeken van de manege mag daarentegen wel, zo ook het maken van buitenritten. De eigenaar is alleen verplicht al het contact tussen bezoekers en eventuele evenhoevigen te vermijden. Buitenritten per paard en het vervoer van paarden binnen de toezichtsgebieden is aan strikte regels gebonden. Evenementen met paarden zijn toegestaan, zolang de paarden afkomstig zijn van bedrijven zonder evenhoevigen.

Alle openbare vaarwegen in Nederland zijn in beginsel weer opengesteld. Dat geldt ook voor de particuliere vaarwegen, bijvoorbeeld in natuurgebieden. Ook hier is er weer een uitzondering voor de vaarwegen in de afgesloten natuurgebieden in de provincies Gelderland en Overijssel binnen het toezichtsgebied Oene.

Dierenparken

De dierenparken, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, zijn open. Uiteraard nemen deze dierentuinen de nodige beschermende maatregelen om besmetting van hun dieren te voorkomen.

Inmiddels zijn er ook weer 17 NS-wandelroutes opengesteld. Voor meer informatie over NS- routebeschrijvingen kunt u terecht op de NS- Internetsite www.ns.nl of naar de site van het Wandelplatform- LAW, www.wandelnet.nl.

In Nederland worden wekelijks honderden evenementen georganiseerd, de meeste daarvan gaan inmiddels gewoon door. Wie twijfelt kan het beste de plaatselijke VVV en/of natuurorganisatie te raadplegen. Algemene informatie, ook over de mkz-situatie, is te vinden via www.minlnv.nl en natuurlijk via de toeristische sites www.holland.com of www.lekkerweg.nl