Gemeente Westervoort

RAMP IJSSELDIJK


*** PERSBERICHT ***
In de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 mei 2001 heeft er een brand gewoed in het bedrijfspand met woning aan de IJsseldijk te Westervoort. In het gebouw bevonden zich asbestcementplaten. Door de brand zijn er asbestvezels in de lucht terechtgekomen. De brandweer die snel ter plaatse was, heeft de omwonenden direct geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Inmiddels is het gevaar van inademing geweken. Vanwege de windrichting en de neerslag is de verspreiding van asbest zeer gering geweest.
De geplande sportdag voor de basisscholen kon gewoon doorgang vinden. Op een klein gedeelte van het sportpark Naederhuijzen is een enkel weggespat asbestdeeltje terechtgekomen. Dit gedeelte van het terrein is voortdurend bewaakt. Voor verder gebruik van de sportvelden zijn er geen beperkingen of belemmeringen.
Inmiddels is een aanvang gemaakt met het opruimen van het asbest. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting enkele dagen in beslag nemen. Over de schade valt op dit moment niets te zeggen.

Aan de ouders/verzorgers van de deelnemers aan de sportdag

Dit briefje ontvangt u om eventuele twijfels omtrent de gezondheidsrisicos ten gevolge van de brand bij de sportvelden weg te nemen.
Vannacht heeft er een brand gewoed bij een bedrijf aan de IJsseldijk nabij de sportvelden. Hierbij is asbest vrijgekomen. Asbest is alleen gevaarlijk wanneer het in losse deeltjes wordt ingeademd. Het natte weer heeft meegewerkt aan een snelle neerslag van de asbest, waardoor het risico van inademing van asbestvezels op het moment dat de kinderen aankwamen al was geweken.
Op een klein gedeelte van de sportvelden zijn stukjes asbest aangetroffen. Dit terrein is de gehele ochtend voortdurend bewaakt. Het risico dat uw kind(eren) in aanraking zijn geweest met asbest is nihil. Er is dan ook geen reden tot ongerustheid. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met mevrouw Ellen Degen van het gemeentehuis, telefoon 026-3179309.