Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Inspectie (VROM) legt werkzaamheden Hembrugterrein stil

Inspectie Milieuhygiëne (VROM) legt werkzaamheden op Hembrugterrein in Zaandam stil
Op vrijdag 18 mei 2001 heeft de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM de werkzaamheden van medewerkers van de VARA en van de firma EndorfinE op het Hembrugterrein in Zaandam stilgelegd.

De Inspectie Milieuhygiëne past deze bestuursrechtelijke maatregel toe vanwege twee redenen.

1. Het op het terrein aanwezige voormalige munitiecomplex de Hembrug, eigendom van het ministerie van Defensie, werd verhuurd aan de VARA en de firma EndorfinE. Daarnaast werd het terrein bewaakt en bewoond door 11 mensen die de dienst der Domeinen had ingehuurd als antikraak. Deze activiteiten passen niet in de vergunning op grond van de Wet milieubeheer.

2. De activiteiten vonden plaats in de veiligheidszone van munitieproductiebedrijf Eurometaal.

De aanwezigheid van mensen binnen veiligheidszones van bedrijven is onwenselijk.
De VARA gebruikt twee gebouwen voor de productie van een nieuwe tv serie. Hierdoor zijn dagelijks 5 mensen aanwezig op het terrein en tijdens productie dagen circa 30 personen. EndorfinE heeft twee loodsen in gebruik voor opname van stunts en effecten alsmede voor het ontvangen van groepen voor een stuntopleiding.

De gemeente Zaanstad heeft op 25 april aan minister Pronk gevraagd handhavend op te treden om een eind te maken aan deze activiteiten. Op 16 mei heeft de Inspectie Milieuhygiëne een beschikking bestuursdwang aan Domeinen gestuurd. In de ochtend van 18 mei zijn in overleg met Domeinen de bewoners/bewakers vrijwillig vertrokken. De Inspectie Milieuhygiëne heeft daarna het terrein afgesloten voor derden. De bewaking van het terrein is in handen van Defensie.