Gemeente Zoetermeer

Visdiefjes weer gearriveerd in Zoetermeer

De visdiefjes zijn weer teruggekeerd in Zoetermeer. Na een lange vlucht vanuit hun overwinteringsverblijf in de tropische Afrikaanse kustgebieden zijn ze weer bij ons neergestreken. Ze hebben hun kolonieplaats in de vijver bij 'De Balijhoeve' in Rokkeveen West weer bezet.

Visdiefjes oftewel Sterns lijken op het eerste gezicht op meeuwen, maar zijn kleiner en sierlijker. Aan hun sierlijke silhouet met de gevorkte staart danken deze vogels hun bijnaam 'zeezwaluw'. Via spectaculaire stootduiken vanuit de vlucht bemachtigen ze hun voedsel, dat vooral uit vis bestaat. Voorafgaand aan het broedseizoen voeren deze vogels een heel theater op. Zo zijn ze, als voorspel op het paringsritueel, demonstratief voorbij vliegend te zien, luid roepend en met vis in de snavel. Het mannetje schenkt de vis uiteindelijk als bruidsschat aan zijn vrouwtje.

Unieke kolonie
De kolonie visdiefjes aan de Florazoom is ontstaan rond 1990. In de voormalige Floriadevijver, op de net aangelegde reeks eilanden, elk bezet met één treurwilg hebben ze zich toen gevestigd. De vrij schuwe vogels kwamen hier naartoe voordat mensen in deze omgeving kwamen wonen en ze zijn in de loop van de jaren geleidelijk aan de mensen gewend geraakt. Al blijven ze wel gevoelig voor verstoring! Het is de enige visdiefjeskolonie in een Nederlands stadspark en ook de enige in Zoetermeer.
Op andere plaatsen in ons land komen ze vooral voor in de Waddenzee, Delta en grote meren en plassen.

Broedseizoen
Vorig jaar hebben de sterns in Zoetermeer een goed broedseizoen gehad. Twintig broedparen brachten hier hun ongeveer 30 jongen groot. Mede dankzij attente buurtbewoners, die verstoring van de broedplaatsen hebben helpen voorkomen. Ook de maatregelen van de Vogelwerkgroep Zoetermeer samen met de gemeente hebben hieraan bijgedragen.
Dit jaar zullen zij zich weer voor de kolonie inzetten en hopelijk kunnen zij weer rekenen op medewerking uit de buurt. Zo kunnen de sterns weer ongestoord broeden.



Gemeente Zoetermeer © May 2001

Last update: 18 May 2001 (16:33)