Provincie Zuid-Holland

18-05-2001

Op weg naar een duurzame samenleving
Provincie Zuid-Holland ondersteunt educatieve duurzaamheids projecten met fl. 1,3 miljoen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben fl. 1,3 miljoen toegekend aan 23 educatieve duurzaamheidsprojecten. Het geld is toegekend op grond van de Stimuleringsregeling Leren voor Duurzaamheid Zuid-Holland 2001 en wordt gezamenlijk gefinancierd door de provincie en 5 ministeries. De regeling is bestemd voor het stimuleren van initiatieven die het oudere natuur en milieueducatie verbreden naar duurzaamheid en waarbij nieuwe partijen worden betrokken.

Eén keer per jaar kunnen projecten ingediend worden. Voor het jaar 2001 waren bij de provincie Zuid-Holland 32 aanvragen ingediend, voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen. Uiteindelijk hebben dus 23 projecten een subsidie ontvangen. De aanvraagperiode voor subsidie in 2002 vindt eind dit jaar plaats. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van projecten die een subsidie ontvangen hebben.

Kleur het Groene Hart

In de vorm van praktische opdrachten binnen het studiehuis gaan jongeren onderzoek doen naar de verschillende waarden en belangen in het Groene Hart. De resultaten hiervan worden door de jongeren vergeleken met situaties in landen met een laag inkomen. Door middel van een website worden de jongeren in contact gebracht met andere jongeren. Ook gaan jongeren in dialoog met bestuurders, maatschappelijke organisaties en boeren. Op deze manier kunnen zij ook een actieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving en het Groene Hart. De Milieudienst Midden-Holland ontvangt voor dit project een subsidie van 143.690,-.

Duurzame Wijk

Wijkbewoners uit de binnenstad van Rotterdam en Den Haag gaan samen met gebruikers van de stad zoals gemeente, wijkbeheerders en bedrijven invulling geven aan het begrip duurzame leefbaarheid in de eigen wijk. Werkplannen die gezamenlijk opgesteld worden, zullen ook gezamenlijk worden uitgevoerd en gemonitord. Indien dit pilotproject slaagt, zal dit leiden tot een methode voor participatie in duurzaamheidsprojecten, die ook in andere gemeenten toegepast kan worden. Sport en Recreatie Rotterdam wordt hiervoor een subsidie verleend van 68.000,-.

Om de tafel gesprekken

De Ontwikkelingsmaatschappij (OM) Den Haag wil met dit project bedrijven stimuleren tot maatschappelijk oriëntatie en met hen kansen verkennen en benutten voor duurzaam ondernemen in Den Haag. Dit zal gebeuren via om de tafel gesprekken. Deze gesprekken moeten tevens de bedrijven stimuleren om (gezamenlijk) duurzaamheidsprojecten te starten. OM Den Haag krijgt hiervoor 53.250,-.

Duurzaam verblijven en recreëren in Nederland

Dit project heeft als doel de zorg voor het milieu te integreren in de bedrijfsvoering van Zuid-Hollandse recreatieondernemers. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de participatie van de gasten van de recreatieonderneming en samenwerking met natuur en milieuorganisaties. Door middel van workshops en instrumenten die worden aangeboden, zullen de ondernemers beter in staat zijn om de gasten te betrekken bij de milieubewuste manier van ondernemen en zullen de mogelijkheden voor natuurbeleving op en rond het recreatieterrein vergroot worden. De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, RECRON, ontvangt voor dit project een subsidie van 70.000,-.

De buurt in beeld

Het betreft een project in Leiden en East-London (Zuid-Afrika) wat een bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid en duurzaamheid op buurtniveau. Op video worden activiteiten geregistreerd waaruit blijkt dat jongeren in zowel East-London als in Leiden betrokken zijn bij hun leefomgeving, daar een positieve invloed op hebben en door middel van eigen initiatief hun eigen toekomst in kunnen vullen. Met de video wordt een vergelijking gemaakt tussen jongeren en hun leefwereld, hier en daar. De video zal niet alleen aan de jongeren vertoond worden, maar ook aan buurthuizen, gemeentebesturen, welzijnsorganisaties, scholen en andere belangstellenden. COS Haaglanden & West-Holland ontvangt een subsidie van 25.000,-.