Provincie Utrecht

Persbericht
989272800

Vaststelling van het Raamplan voor het Groengebied Utrecht-West

In opdracht van gedeputeerde staten is een raamplan opgesteld voor de aanleg van 675 hectare recreatie-, bos- en natuurgebied en circa 60 kilometer groene verbindingen voor recreatie en natuur. De inrichtingskosten worden geraamd op ruim 34 miljoen gulden. Het rijk draagt 25,5 miljoen gulden bij. Het plan is een nadere uitwerking van het Gebiedsperspectief voor het groot groengebied Utrecht dat in 1996 door provinciale staten is vastgesteld en heeft betrekking op het westelijke deel van het gebiedsperspectief.

De commissie die het Raamplan ontwikkelde, heeft veel aandacht besteed aan de informatieverstrekking over de doelstelling van het beleid van rijk, provincie en gemeente om de Randstadgroenstructuur als uitloop- en recreatiegebied voor de aangrenzende stedelijke gebieden rond Utrecht te realiseren. In een interactief proces met workshops zijn de belanghebbenden en belangstellenden betrokken geweest bij het inventariseren van wensen en mogelijkheden en daarmee de uitwerking van het plan. Ter afronding van dit proces is gedurende zes weken gelegenheid geboden schriftelijk op het concept-plan te reageren. Vervolgens zijn het resultaat van de inspraak en het definitieve Raamplan gepresenteerd.

De betrokken gemeenten waren in de Raamplancommissie bestuurlijk vertegenwoordigd. Daarnaast telde de commissie een aantal vertegenwoordigers vanuit het waterschap en de sectoren recreatie, landbouw en natuur. Het gebied ligt op het grondgebied van de gemeente IJsselstein en de voormalige gemeenten Harmelen en Vleuten-De Meern. Na de gemeentelijke herindeling zijn ook de gemeenten Woerden en Utrecht bij dit project betrokken.

De Raamplancommissie stelt in haar rapport voor een landinrichtingscommissie te benoemen, die wordt belast met de uitvoering van het plan. De landinrichtingscommissie kan deelplannen opstellen en heeft de mogelijkheid onderdelen van het plan te realiseren met inzet van particulier initiatief. De voorstellen van de plancommissie zal respectievelijk in de provinciale commissie Landelijk Gebied op 18 mei en in de gecombineerde vergadering van de statencommissies Cultuur & Economie en Ruimte & Groen op 21 mei aanstaande worden behandeld.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of per e-mail:
Karin.tuinman@provincie-utrecht.nl .