Gemeente Hoorn

Nieuws

HOORN KRIJGT BEZOEK UIT CHILI
Op vrijdag 18 mei brengt een delegatie uit de Chileense stad Punta Arenas een bezoek aan Hoorn. Op het programma staan een ontvangst door burgemeester mr. P.M.G.P. Janssens in het gebouw van de Kaap Hoorn Vaarders, een stadswandeling en bezoekjes aan het Westfries Museum, het Statenlogement en Schermer Wijnkopers.

Het verzoek voor het bezoek aan Hoorn werd gedaan door de heer C. Toloza, ambassadeur van Chili. Het grote aantal vluchtelingen uit Chili die voor korte of lange tijd in ons land zijn neergestreken heeft gezorgd voor een groeiende band tussen Chili en Nederland. Veel vluchtelingen zijn na het herstel van de democratie naar hun geboorteland teruggekeerd en fungeren in Chili als ware ambassadeurs van Nederland; circa 5.000 Chileense vluchtelingen zijn in ons land blijven wonen.
Diverse gemeenten in ons land hebben al contacten of uitwisselingsprojecten op ambtelijk of bestuurlijk niveau met steden in Chili. Voor de Chileense ambassadeur is Hoorn, als naamgever van de zuidpunt van het continent, daarbij ook in beeld. Er bestaan ook zakelijke relaties tussen Hoorn en Chili (Protonic, Schermer Wijnkopers).

Punta Arenas is de hoofdstad van Patagonië, de meest zuidelijke streek van Chili, waar Vuurland en Kaap Hoorn deel van uitmaken. De stad beschikt over een haven en telt 35.000 inwoners. Er wordt olie en methanol gewonnen.