Gemeente Nijmegen

Presentatie brochure over de Malvert maisonnettes

Samen werken aan prettig wonen

Op vrijdag 18 mei om 15.30 uur wordt de brochure 'Samen werken aan prettig wonen' door wethouder Paul Depla en Pierre Sponselee, directeur van woningstichting Eigen Haard, aangeboden aan leden van het bewonerspanel Malvert maisonnettes. Dit gebeurt in de Malvert zelf bij het buurtkantoor van Eigen Haard in de 83e straat. De brochure beschrijft het samenwerkingsproces om de leefbaarheid in deze maisonnettewijk weer terug te brengen.

De brochure is geschreven in opdracht van de gemeente Nijmegen en woningstichting Eigen Haard. Zij schrijven "We hebben laten zien dat het ons menens was met de verbeteringen. Daarom hebben we al onze beloftes vastgelegd in een convenant, dat is ondertekend door iedereen die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor verbeteringen in de wijk: de bewoners, de gemeente, woningstichting Eigen Haard, de politie en Tandem Welzijnsorganisatie." Het is niet bij mooie woorden en voornemens gebleven. Er zijn al veel praktische zaken in gang gezet en bereikt. De maisonnettes zijn opgeknapt, de openbare ruimte is verbeterd en de verkeersproblematiek is aangepakt. De overlast is teruggedrongen en er worden activiteiten op touw gezet. Er is dus wel degelijk een oplossing voor problemen in de wijk, al lijken die soms onoplosbaar. Het werken aan prettig wonen is een zaak van samenwerken van partners en van doorzettingsvermogen.

Doorstart convenant.
Na drie jaar is het project nog niet afgesloten. Alle tijd, geld en inspanningen die de betrokken partijen er de afgelopen periode hebben ingestoken zou vergeefse moeite zijn als er nu niet voor gezorgd wordt om hetgeen bereikt is vast te houden en verder uit te bouwen. Momenteel wordt gewerkt aan een tweede convenant, waarin meer op de beleidsmatige kant wordt ingestoken: Handhaven en verbeteren van de leefbaarheid en het aanpakken van de meer structurele problemen in de wijk. Ook bij het tweede convenant zijn de bewoners zeer nauw betrokken. "Instanties zijn theorie, maar wij zijn de praktijk. Wij ondervinden elke dag hoe het hier gaat", zeggen deelnemers van het bewonerspanel. Het is te verwachten dat nog voor de zomervakantie het tweede convenant getekend gaat worden.

De kleur- en fleurdag, een van de vele activiteiten uit het Plan van Aanpak, wordt aangegrepen om de brochure onder de aandacht te brengen. Tijdens deze 'bloemendag', tussen 15.00 uur en 17.30, krijgen de bewoners twee bloeiende plantjes gratis om in de plantenbak aan de galerij te zetten. Het is een initiatief van bewoners zelf. Dit jaar wordt het al weer voor de derde keer gehouden.

De brochure 'Samen werken aan prettig wonen. Convenant Malvert Maisonettes Nijmegen' is vanaf vrijdag te verkrijgen bij persvoorlichting, kamer 1.21 stadhuis.