Rijksmuseum van Oudheden

Nieuwe lezingen in het Rijksmuseum van Oudheden

Dit voorjaar organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden iedere tweede dinsdag van de maand een avondlezing. De conservatoren van het museum spreken over de vernieuwde vaste presentaties van de befaamde collectie uit het oude Egypte, het Nabije Oosten, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland. Na vijf jaar verbouwings- en herinrichtingswerkzaamheden zijn alle afdelingen vanaf 18 mei weer geopend voor publiek.

Voor alle onderstaande lezingen geldt:

aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
plaats: Filmzaal Rijksmuseum van Oudheden, via de achteringang aan Papengracht 31.
kosten: fl 5,- (RoMeO-leden gratis) te voldoen op de avond van de lezing. Voor de lezing van 12 juni bedraagt de toegang fl 10,-



dinsdag 10 april

Oude Grieken in een nieuw jasje - De Griekse oudheden in het Rijksmuseum van Oudheden

dr. Ruurd Halbertsma - (conservator Klassieke Oudheid)

Al sinds de oprichting in 1818 bezit het museum een uitgebreide verzameling Griekse oudheden. De vernieuwde presentatie daarvan werd in november jl. opgeleverd. Dit is voor Halbertsma aanleiding te vertellen over de topstukken en de geschiedenis van de Griekse museumcollectie, en de inrichting van de vernieuwde presentatie.



dinsdag 8 mei

Het open einde van de Middeleeuwen

dr. Annemarieke Willemsen

- (conservator Nederland in de Middeleeuwen)
Het jaar 1500 wordt traditioneel beschouwd als het absolute einde van de Middeleeuwen. Maar die grens is natuurlijk fictief. In de vernieuwde museumopstelling 'Nederland in de Middeleeuwen' is een meer open einde te zien, in aansluiting op het idee dat middeleeuwse aspecten eigenlijk continuïteit kennen over de eeuwgrens van het jaar 1500 heen.


dinsdag 12 juni

Over koningen, goden en gewone mensen - Antiquiteiten uit het Nabije Oosten in het Rijksmuseum van Oudheden

dr. Peter Akkermans

- (conservator Nabije Oosten)

In deze lezing vertelt Akkermans over de museumcollectie, de culturen uit het oude Nabije Oosten, en de inrichting van de vernieuwde presentatie. De oude beschavingen uit het Nabije Oosten kwamen ver voor de bloeitijd van de Romeinen, Grieken en Egyptenaren tot ontwikkeling. In Mesopotamië is bijvoorbeeld het wiel uitgevonden en werd het vroegste aardewerk geproduceerd.


Raadpleeg ook de activiteiten op de agenda.