L.S.,

Als branchevereniging van gezondheidsproducten hebben wij besloten ons actief met de relatie voedingssupplementen en doping te gaan bemoeien en daardoor gebruikers in Nederland te vrijwaren van ongewenst dopinggebruik.

In de bijgevoegde nieuwsbrief NPN ACTUEEL no. 2./mei 2001 vindt u ons achterliggende standpunt en de acties die wij in de toekomst gaan nemen.

Hoogachtend,
Secretariaat Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)

ir. Th. van Rooij, voorzitter

tekst van de bijlage:

Sportsupplementen en doping
Naar aanleiding van recente publicaties in de media over een mogelijke relatie van voedingssupplementen met positieve uitslagen van dopingcontroles van de voetballers E. Davids en F. de Boer zal de 2e uitgave van NPN-ACTUEEL in 2001 geheel aan dit onderwerp gewijd zijn. In de inleiding wordt de relatie tus-sen voeding, gezondheid en voedingssupplementen beschreven, vervolgens zal er kort op de Nederlandse wet- en regelgeving ingegaan worden. Daarna het the-ma sportsupplementen en doping, adviezen aan sporters en initiatieven van de branchevereniging NPN. Afsluitend meer informatie over de standpunten van de NPN over kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen in het alge-meen. Relatie gezondheid - voeding - voedingssupplementen Een evenwichtig samengestelde voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Doorgaans zijn de macro-voedingsstoffen (koolhydra-ten, vetten en eiwitten) meer dan voldoende in de Westerse voeding ver-tegenwoordigd, met uitzondering van voedingsvezels. Tevens drinkt men veelal te weinig vocht. De micro-voedingsstoffen (vitamines en mineralen) daarentegen komen regelmatig in onvoldoende hoeveelheden voor in de voeding. Eenzijdige voeding, met name een te lage consumptie van groen-ten en fruit kan de reden zijn. Ook is het bekend dat een aantal bevol-kingsgroepen een hogere behoefte heeft zoals ouderen, kinderen in de groei, zieken, herstellenden, sporters, lijners, veganisten, mensen die roken en zwangere of zogende vrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat extra gebruik van vitamines en mineralen een bijdrage aan de gezond-heid levert. Bijvoorbeeld suppletie van foliumzuur tijdens het begin van de zwangerschap verlaagt het risico van een open ruggetje bij pasgebore-nen. De Gezondheidsraad adviseert extra vitamine D vanaf het 50e levens-jaar i.v.m. botontkalking en vrouwen tijdens de zwangerschap vanaf de derde maand. Extra inname van vitamine B6, B12 en foliumzuur en antioxidanten kan bijdragen tot de verlaging van de kans op hart- en vaat-aandoeningen. De normale voeding kan niet altijd voorzien in de hoe-veelheden die nodig zijn voor een optimale inname van microvoedings-stoffen en deze extra bescherming. Voedingssupplementen zijn gezondheidsproducten die, zoals de naam al aangeeft, tot doel hebben het lichaam optimaal te voorzien van essentiële en andere gezondheidsbevor-derende voedingsstoffen waardoor het lichaam zo lang mogelijk in een goede conditie kan blijven. Voedingssupplementen bevatten als actieve NPN - ACTUEEL
Nr. 2: mei 2001.
ingrediënten bijvoorbeeld vitamines, mineralen, spoorelementen, krui-den, aminozuren, essentiële vetzuren, voedingsvezels, pre- en probiotica. (Ter informatie: de definities van voedingssupplementen als beschreven in recente literatuur:
"According to the dietary health and Education Act (DSHEA) of 1994, dietary supplements are products "intended to supplement the diet to enhance health", and include vitamins, minerals, amino acids, herbs and other botanicals." Am J Clin Nutrition 2000, 71, 399-401).
Wet- en regelgeving
In Nederland moeten alle voedingssupplementen voldoen aan de Waren-wet. Volgens de Warenwet moeten alle waren o.a. veilig zijn, geldt er een veiligheids-risico-analyse van het product via het HACCP-systeem, moet elke waar een volledige en juiste ingrediëntendeclaratie bevatten en mogen de aanprijzingen niet misleidend zijn. Naast deze basiseisen van de Warenwet, zijn er specifieke wettelijke regelingen voor vitamines en krui-den. Vitaminepreparaten vallen onder de Warenwetregeling Vrijstelling Vita-minepreparaten. Hierin worden maxima gesteld voor vitamine A en D, voor de andere vitamines gelden geen maxima. Echter alle vitamineprepa-raten moeten veilig zijn. In de Vrijstellingsregeling worden speciale voor-schriften betreffende de etikettering voor vitaminepreparaten aangegeven. De branchevereniging NPN heeft zichzelf maximale hoeveelheden gesteld voor dagelijks gebruik op basis van wetenschappelijke studies. Deze zijn beschreven in de NPN-brochure 'De veiligheid en het nut van vitamines en mineralen'.
(http://www.natuur-gezondheidsproducten.nl/02/pdf/foldera4.pdf). Voor voedingssupplementen die planten(extracten) of kruiden bevatten geldt dat zo lang de kruiden niet homeopathisch zijn bereid (waardoor ze als geneesmiddel beschouwd worden), veilig zijn en geen medische claims worden gebruikt, deze producten onder de Warenwet vallen. Voor krui-den is sinds januari 2001 het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten van toepassing. Bepaalde onveilige kruiden zijn middels dit Warenwetbesluit verboden.
Bovendien heeft de branchevereniging NPN zelf om de veiligheid van planten en kruiden voor de gebruikers te waarborgen een werkgroep (Technische Commissie) met specialisten op dit gebied die continu de ontwikkelingen volgen. Zijn er aanwijzingen betreffende mogelijke onge-wenste neveneffecten van planten of kruiden dan beoordeelt de Techni-sche Commissie de veiligheidsaspecten op basis van wetenschappelijke gegevens opnieuw en zal in overleg met wetenschappers, uit voorzorg, adviezen formuleren. Een zo geformuleerd advies (strikter dan huidige wet- en regelgeving) wordt besproken met het Ministerie van VWS en wordt vervolgens definitief. Een recent voorbeeld hiervan zijn de adviezen aangaande Ephedra sinica en Kava kava. (Persbericht Nr. 28 februari 2001 http://www.natuur-gezondheidsproducten.nl/03/pdf/npn_pers_nr1.pdf). Vorig jaar werd een dergelijk advies voor Sint Janskruid geformuleerd. Europees is er wetgeving voor voedingssupplementen in ontwikkeling. Naar verwachting wordt deze eind dit jaar aangenomen en zal daarna in. alle EU-landen geïmplementeerd gaan worden.