Hoogvliet, deelgemeente Rotterdam

380. Asbest zorgt voor vertraging sloop Dura-flats

18 mei 2001

Dit bericht bevat de tekst van een persbericht, waarin uiteengezet wordt wat er aan de hand is en wat er aan gedaan wordt.

Op de informatieavonden over het Masterplan Buitenruimte en op andere communicatiemomenten is aangegeven dat er eind april gestart zou worden met de sloopwerkzaamheden van de eerste fase van het Dura Coignetgebied in Hoogvliet. Er zijn echter complicaties bij het verwijderen van in de complexen gebruikte asbestmaterialen. Overigens vormen deze complicaties absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid. Door de aannemer is een voorstel gedaan voor de aanpak van de asbest-sanering. Uitvoering van dit voorstel zal echter zoveel tijd in beslag nemen, dat besloten is om een kort onderzoek te doen naar een manier om het asbest te verwijderen die aanmerkelijk minder tijd kost. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een aantal deskundige bureaus. De uitkomst ervan is op uiterlijk 31 mei van dit jaar bekend. Daarna kan zo spoedig mogelijk gestart worden met het verwijderen van het asbest en het daadwerkelijk slopen van de Dura-flats tussen de Viskorfstraat en de Ondersim.

In de tussentijd zullen de opdrachtgever van de sloop - het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam - en Estrade Wonen zich inzetten voor een veilige omgeving. Daartoe is inmiddels het gebied rond de te slopen flats met hekken afgezet en worden onveilige situaties, bijvoorbeeld als gevolg van kapotte ruiten, zo spoedig mogelijk opgelost. Ten behoeve van de bereikbaarheid zijn door het gebied, in de Kubbestraat en de Beugstraat, veilige looproutes gecreëerd.

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Estrade Wonen en deelgemeente realiseren zich dat iedere vertraging van de sloop ongewenst is, maar geven aan dat door een andere aanpak voor het verwijderen van asbest wellicht juist tijd kan worden gewonnen.