Persbericht van de Gezamenlijke wadlooporganisaties

WADLOPEN WORDT HERVAT

GRONINGEN-LEEUWARDEN - Op 13 april is een gezamenlijk persbericht uitgegaan van de Stuurgroep Waddenprovincies en de wadlooporganisaties om in verband met het uitbreken van MKZ in Friesland het wadlopen tot nader orde stil te zetten. Gezien het feit, dat er zich na het uitbreken van Ee en Anjum geen nieuwe gevallen van MKZ in het noorden van Nederland hebben voorgedaan en gezien de versoepelingen van de regels en de beperkingen door het ministerie van LNV hebben de wadlooporganisaties de afgelopen twee weken uitvoerig overleg gevoerd over het hervatten van de wadlooptochten.

Dit overleg heeft plaatsgevonden tussen zowel de verschillende wadlooporganisaties onderling als tussen wadlooporganisaties en verschillende betrokken instanties (o.a. Waterschap Fryslân, gemeente Dongeradeel en boeren in Noord Groningen). Uit dit overleg is naar voren gekomen dat geen van de wadlooporganisaties redenen zien om het organiseren van wadlooptochten gedurende een langere periode stil te leggen.

De betrokken boeren in Groningen, het Waterschap Fryslân en de gemeente Dongeradeel hebben eveneens kenbaar gemaakt geen bezwaren meer te hebben tegen het organiseren van wadlooptochten, mits de wadlooporganisaties zich voor bepaalde routes houden aan een aantal met hen doorgesproken beperkingen (bijvoorbeeld dijken recht oversteken en direct het wad op gaan, alternatieve startplekken, deelnemers over een mat met citroenzuur laten lopen).

Op grond van de uitkomsten van dit overleg hebben de wadlooporganisaties gezamenlijk besloten om de wadlooptochten op alle routes, met inachtneming van de doorgesproken beperkingen, te hervatten.

Voor eventuele nadere info en informatie kan gemaild worden naar:

sietsebouma@hotmail.com